Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
  


Haave uudesta kotiseutulaulusta


Heinolan Seura viettää vuonna 2010 toimintansa 25-vuotisjuhlavuotta.  Juhlavuoden merkeissä seura on päättänyt järjestää alkuvuodesta sanoituskilpailun uudelle Heinolan kotiseutulaululle. Syksyllä julistetaan jatkoksi sävellyskilpailu kilpailutoimikunnan sopivaksi löytämälle runotekstille. 

     Alkukevään kilpailun tarkoituksena on saada nykyaikaan ja yhteislauluksi soveltuva, useasäkeistöinen runoteksti Heinolan henkeä kohottavalle ja kaupunkilaisia yhdistävälle omalle kotiseutulaululle.

     Kilpailu laulutekstin löytämiseksi julistettiin Allin päivänä 31.1.2010 Heinolan III Kotiseutupäivän nimipäivätilaisuudessa.

     Heinolasta, Itä-Hämeen helmestä, on tehty vuosikymmenien aikana useita lauluja sekä kotiseutulaulun henkisiä että kevyempiä laulelmia. Monet niistä ovat historiallisesti kiinnostavia, mutta eivät enää tunnu tähän aikaan sopivilta.

     1960-luvulla Elsa Kaarela ja Arvo Kippola runoilivat omat laulunsa Heinolalle. Heinolan seminaarin musiikin lehtori Leo Härkönen sävelsi molemmat runot lauluiksi. Elsa Kaarelan sanoittama Heinola, kotiseutumme -laulu opetettiin seminaarin harjoituskoulussa kaikille vuosiluokille 1960-luvulla. Laulu sai ensiesityksensä Heinolan kirjaston 100-vuotisjuhlassa 1963. Tänä päivänä laulu on jo tuntematon. Arvo Kippolan Heinolan laulun on Heinolan mieslaulajat -kuoro esittänyt ensimmäisen kerran 20-vuotiskonsertissaan syksyllä 1967.

     Heinolassa kaivataan käyttökelpoista ja ajanhenkistä uutta kotiseutulaulua juhlien yhteislauluksi. Vuosikymmenien ajan Hämäläisten laulu on ollut ainoa vaihtoehto. Muutama vuosi sitten Päijät-Hämeen liitto sai kilpailun kautta Päijät-Hämeelle oman maakuntalaulun Vihreiden harjujen maa, mutta sekään ei sävelensä takia sovellu suurten joukkojen yhteislauluksi.

     Kilpailun järjestävät Heinola-Seura, Sanomalehti Itä-Häme ja Heinolan kaupunki.

     Lisätietoja kilpailusta ja käytännön ohjeita laulutekstin kirjoittamiseen löytyy Heinola-Seuran kotisivuilta tai sähköpostitse heinolaseura@phnet.fi

Oman kotiseutulaulun saaminen Heinolalle on kaupungin imagon ja juhlakulttuurin kannalta tärkeää, siksi toivomme uskallusta ja innostusta lähteä mukaan tähän kilpailuun.

Kalevi Peltola