Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
 
Heinolan kesä on avattu

Heinolan museotoimen kesänäyttelyt ovat pienen kaupungin suuri brändi, ei vain heinolalaisille, vaan kaikille kesän aikana Heinolassa vieraileville.

Heinolan museotoimi on löytänyt joka kesälle kiinnostavan näyttelykokonaisuuden. Tämänkin kesän kolme erilaista kokoelmaa tarjoavat innostavan taide-elämyksen Heinolan hienoissa näyttelymiljöissä:  
  • Maailmankansalainen Carita Järvinen toi Coco Chanellin ja Yves Saint Laurentin luomuksia yksityiskokoelmastaan Heinolan taidemuseoon.
  • Hopeaseppä Ru Runeberg asetti kaupunginmuseoon näytteille hopea- ja lasiveistoksia erilaisin hopeahyönteisin otsikkona Ötökät II.
  • Oman kaupungin kuvanveistäjän Panu Patomäen savisia ja kuparisia pienoisveistoksia on nähtävissä Galleria Lambertin näyttelymiljöössä.

Aurinko helotti kirkkaalta taivaalta. Suloinen alkukesän sää antoi viime kesän tapaan  näyttelyitten avajaistapahtumalle hyvät alkupuitteet. Kesäasuista vierasjoukkoa oli saapunut taidemuseon intiimiin pihaan läheltä ja kaukaa kuten aina.Heinolan Taidemuseon Ystävien tarjoamien tervetulojuomien jälkeen museonjohtaja Kari-Paavo Kokki lausui alkusanat ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hannele Rämö toivotti vieraat tervetulleiksi.
 
Kotiliesi-lehden päätoimittaja Leni Peltonen avasi kotikaupunkinsa kesänäyttelyn:
"Taide antaa elämälle syvyyttä ja perspektiiviä. Näkökulmaani taiteisiin on vahvistanut talven taidehistorian opinnot. Toivon Heinolan monipuoliselle kesänäyttelylle paljon vieraita läheltä ja kaukaa."Avajaisten yllätysvieras ja puheenvuoron käyttäjä oli Ruotsissa asuva maailman kansalainen, karismaa säteilevä Carita Järvinen:
"Vaikka asunkin Ruotsissa, Suomi on aina sydämessäni. En unelmoinut elämästä, vaan elin sitä elämänfilosofiani mukaan, halusin olla vain ja ainoastaan oma itseni. Muoti on minulle taidetta. Yves Saint Laurent sanoi, että muoti on parantumaton sairaus. Sain tartunnan häneltä.
Ihmisen on oltava yhtä vaatteidensa kanssa Ihmisessä ei saa olla leimaa."Lämpimän avajaistunnelman jälkeen yleisö siirtyi odottavin mielin näyttelytiloihin. Kaikki kolme näyttelymiljöötä houkuttelivat erilaisuudellaan tutustumaan näyttelyjen sisältöihin.

Taidemuseon suurimmassa näyttelytilassa olivat vastassa Carita Järvisen tuoma kokoelma Coco Chanellin ja Yves Saint Laurentin luomuksia. Carita Järvinen ilahtui kovasti kutsusta tulla Suomeen ja Heinolaan, jonka taidemuseossa hän oli jo 1990-luvulla käynyt ja ilahtunut.Näyttelyn asut on tuotu Carita Järvisen kotoa Ruotsin Hälsinglandista. Tämä näyttelykokonaisuus on ensimmäistä kertaa esillä Suomessa.

Näyttelyssä esittäytyy myös ehkä Yves Saint Laurentin kuuluisin asu, naisten smokki.
Mustassa asussa avajaistilaisuudessa esiintynyt taiteilija esittelee näyttelyssäkin mustaa lempiasuaan, jota hän käytti isoissa Pariisin juhlissa.

Kymmenet arvokkaat asut ja asusteet ilahduttavat Heinolan taidemuseon vieraita koko kesän.

Viereisessä Galleria Lambertissa on esillä Heinolan oman taiteilijan, kuvanveistäjä Panu Patomäen veistosnäyttely. Patomäki on tämä hetken tunnetuin ammattitaiteilija ja taideopettaja Heinolassa.Patomäki tunnetaan realistina, jonka keskeiset materiaalit ovat pronssi ja viime vuosina myös keramiikka. Kesän näyttelyssä on esillä tällä kertaa Patomäen pienoisveistoksia. Suurin osa niistä on staattisessa liikkeessä olevia naishahmoja.
"Yksi asia minua näitä töitä tehdessä houkutteli, on värien käyttö ja väriä on saatu lasituksella ja käyttämällä erilaisia savilajikkeita".Heinolan kaupungissa on esillä useita Panu Patomäen näyttäviä veistoksia: Heinolan lukion puistossa Käsinseisonta -patsas, Kaupunginkirjaston edessä Liikunnan pyörteissä, Reumasäätiön sairaalan pihassa Lentoon -veistos sekä Päijät-Hämeen Osuuspankin tiloissa kotiseutuaiheinen teos.

Moottoritien valmistumisen kunniaksi Patomäeltä tilattiin tienvarsitaiteeksi Valliherrat valvovat -puuveistossarja: Hirviperhe pystytettiin asuntomessualueen kohdalle 2005, Peuraperhe kirkonkylän kohdalle 2006 ja Heinolan moottoritietaide sai päätöksen 2007, kun Valliherra-sarjan viimeinen teos Uittomiehet valmistui Vierumäelle.

Kaupunginmuseossa on vastassa Ru Runebergin ötökkäkokoelma kaikessa loistossaan, materiaalina hopea ja lasi. Taiteilijan elämäntausta antaa teoksille niiden vaikuttavuuden.Opiskelu Tukholmassa, kullanhuuhdonta Lemmenjoella, ammattikalastus Lofooteilla, reissu Australian opaalikentille – kaikki nämä antoivat rohkeuden ryhtyä hopeasepäksi.
"Pistin pystyyn oman verstaan ja sillä tiellä olen nyt. Enää en ajattele mitä muut ajattelevat. Elämässä on tasapaino työn ja muun olemisen välillä. Rakastan työtäni, ötököitäni, enkä malta odottaa, että pääsen verstaalle. Pidän siitä, että kaikki ei avaudu katsojalle ihan tuosta vain. On hauskaa, että yleisö saa käyttää älynystyröitään."


Heinola saa vuosi toisensa jälkeen olla ylpeä pienen museonsa näyttelytarjonnasta.       

Kalevi Peltola (teksti ja kuvat)