Etusivu Ajankohtaista Aloitteet Galleria Hakemisto Hallinto Historia Juhlat Julkaisut Linkkisivu Tarinatupa Tietovakka Toiminta

SKL-tunnus   HS-logo HEINOLA-SEURA
Siltojen kaupungin kotiseutuyhdistys itäisessä Hämeessä
Heinolan vaakuna


Odotetut kesänäyttelyt avautuivat

Nähtävillä
japanilaisia kimonoja, itäuusimaalaisia kartanokuvia
ja yli sata vuotta vanhoja taivutettuja wieniläishuonekaluja
H
ehkuvassa helteessä avautuivat Heinolan museoiden tämän kesän uudet näyttelyt.
Taidemuseon pihan suurten puiden vilvoittavissa varjoissa nautittiin aluksi Taidemuseon Ystävien tarjoamista raikkaista kesäjuomista.

Vieraita oli saapunut taas ympäri Suomea, Heinolan museon ystäviä löytyy kaikkialta. Hyvällä yhteistyöllä ja verkostoilla Heinolan museo edustaa pienen kaupungin museota, joka rakkaudesta työhön yltää maineellaan yli valtakunnan rajojen.
 
Museonjohtaja Kari-Paavo Kokki iloitsi avauspuheenvuorossaan erinomaisesta säästä. Runsaan yleisön mukana olo avajaisissa on jokavuotinen ilon aihe, museota rakastetaan. Ilon aihe on myös se, että museo on saanut koottua kesän näyttelyidensä kokoelmat yksityisiltä keräilijöiltä. Kokin kiitosluettelo oli runsas.Kari-Paavo Kokki esitteli kesän kolme eri aiheista näyttelyä ja niiden taustalla olevat keräilijät:

-    KIMONO - puku kuin taideteos - Sari Sarjanen
-    ITÄUUSMAALAISIA KARTANOITA - Erja Lampinen
-    TAIDOLLA TAIVUTETTU - wieniläishuonekalu, moderni klassikko - Pauli Mäkelä

Heinolan vs. kaupunginjohtaja Pirjo Hepo-oja toivotti kaupungin puolesta yleisön tervetulleeksi katsomaan aikaikkunan kautta avattavia näyttelyitä. Kesänäyttelyt avaavat myös Heinolan monipuolisen kulttuurikesän tapahtumineen ja kesäteattereineen.Pirjo Hepo-oja oli ylpeä museostaan ja sen henkilökunnan työstä. Iloinen hän oli myös siitä, että Sysmän suvisoitto laajenee tänä kesänä myös Heinolaan, tähän pihapiiriin ja WPK-taloon.

Näyttelyiden avajaajaksi oli saatu Japanin suurlähetystön kulttuuriosaston päällikkö Tomohiro Ogawa.Koska Galleria Lambertissa esitellään tänä kesänä
kimono, Japanin kansallispuku, oli hienoa saada näyttelyn avaajaksi nuori japanilaisvirkamies. Ogava puhui lämpimästi suomen kielellä isoäitinsä jokapäiväisestä kimonon käytöstä, joka tapa ei ole enää Japanissa yleistä. Itse hän kertoi käyttäneensä miesten kimonoa muutaman kerran.

Kimonon 1500-vuotinen historia on hionut siitä kauniin ja käytännöllisen asun, jopa
taideteoksen suurtöisyydellään ja koristelullaan.

Heinolan näyttelyssä olevat kimonot on koonnut Sari Sarjanen, joka ihastui kimonoihin asuessaan perheensä kanssa Sapporossa useita vuosia ja opiskellessaan siellä ikebana-opettajaksi.

– Kiitos Heinolan museolle! Se on tehnyt tämän näyttelyn kautta keräilyistäni kokoelman, sanoi Sari Sarjanen puheenvuorossaan.Kokoelmaa on täydennetty heinolalaisen lehtorin, Japanissa vuosina 1939–1946 asuneen Tuulikki Korpisen, kimonoilla......ja helsinkiläisen Antik West -liikkeen lainaamilla esineillä.

Wieniläistuolit ovat monille tuttuja. Niitä oli aikoinaan muun muassa Rantakasinossa ja WPK-talossa. Monissa heinolalaiskodeissa on vieläkin erityylisiä wieniläiskalusteita: nehän kestävät sukupolvelta toiselle.
Nyt taidemuseon tiloissa olevassa näyttelyssä olevat kalusteet ovat vähintään sata vuotta vanhoja.Suurlähettiläs Pauli Mäkelä kertoi, että hän on kerännyt wieniläishuonekaluja koko diplomaattiuransa ajan ympäri maailmaa.Suurin osa kalusteista on hankittu oman kodin kalusteiksi. Ajattomien tyylihuonekalujen hankinta sai vasta keräilyn luonteen kokoelman karttuessa.

Kaupunginmuseossa olevassa valokuvanäyttelyssä valokuvaaja Erja Lampinen esittelee näkymiä itäuusmaalaisista kartanoista.Erja Lampinen toi avajaisiin terveisiä koleasta Tukholmasta, josta hän oli juuri palannut. Näyttelyn kuvien välityksellä pääsevät nyt näyttelyvieraat kurkistamaan moneen sellaiseen paikkaan, johon yleisöllä ei ole pääsyä. "Jokainen kartano on muistomerkki" sanoi aikoinaan Zacharias Topelius Maamme -kirjassaan.
Paahtavasta helteestä riensivät näyttelyvieraat museotilojen vilpoisiin suojiin kokemaan todeksi näyttelyn avajaisissa kerrotut asiat ja tunnelmat.

Heinolan näyttelyt ovat taas kokemisen arvoisia. Varaamalla näyttelykierrokselle paljon aikaa, aikaikkuna toteutuu silloin monessa tasossa eri näyttelytiloissa.

Onnea ja menestystä alkaville kesänäyttelyille!

Kalevi Peltola
Wieniläistuolien onnellinen omistajaKuvat: Kalevi Peltola

Kuvien editointi ja sivunvalmistus: Arto Sakari Korpinen