Heinolan Sotaveteraanit
Etusivu   
Kuntoutus   Historiaa   Yhteystiedot


Heikki isomäki


TEEMATILAISUUS 10.2.2010

Heikki Isomäki veteraanien vieraana


Professori Heikki Isomäki saapui suoraan Helsingistä Suomen Sisätautilääkärien Yhdistyksen tilaisuudesta, jonka aiheena oli geriatria eli vanhuusiän sairauksien hoito.

Ala on tärkeä, sillä Suomen väestö vanhenee reipasta vauhtia. Tänä vuonna syntyvistä tyttölapsista puolet tulee elämään satavuotiaiksi ja pojista puolet 90-vuotiaiksi.

Esiteltyään Helsingin tilaisuuden luentoja ja keskusteluja sekä vanhuuteen liittyviä ilmiöitä hän antoi muutamia hyviä ohjeita vanhan ihmisen terveyden ja hyvän olon ylläpitämiseksi.

Luentojen annin hän tiivisti seuraavasti:

1. Liikunta

Lihaksille on annettava työtä. Hyötyliikunta, kauppareissut, lumenluonti ja portaiden nousu ovat hyväksi, mutta tehokkain tapa vahvistaa lihaksiaan on punttisali. Jopa satavuotiaille se on tehokas tapa.

2. Ravinto

Vanhana tulisi syödä samanlaista ruokaa kuin painonnostaja. Valkuaispitoinen ruoka on tärkeä. Hyviä valkuaisen lähteitä ovat raejuusto, joka on lähes puhdasta valkuaista, vähärasvaiset juustot, maito ja piimä, punainen liha, kana, kala ja soija.

3. D-vitamiini

D-vitamiinin päivittäisen saannin turvaa 20 mikrog:n tabletti. Kesä- ja heinäkuussa d-vitamiinin saa ulkona auringonvalosta.

Tässä yhteydessä tuli esille myös uusi käsite lihavuusparadoksi.

Yleensä lihavuus lisää riskiä sairastua monenlaisiin sairauksiin. Mutta uusien tutkimusten mukaan yli 70-vuotiailla pieni ylipaino ja joidenkin sairauksien osalta jopa lievä lihavuus alkavat näyttää sairauksilta suojaavilta tekijöiltä.

Tähän ilmiöön on useita syitä.

Kaiken kaikkiaan 70 vuotta täyttäneet saavat olla hieman lihavia. Pyylevä 80-vuotias mummo on tämän ilmiön tyypillinen edustaja.

Kuulijakunta sai myös tärkeitä ohjeita aivohalvauksesta. Sen varhainen toteaminen ja hoitoon pääsy ovat tärkeitä.

Jos kohtaat henkilön, jonka kasvojen toinen puoli roikkuu, tai joka ei pysty nostamaan toista kättään eteensä tai toistamaan yksinkertaista lausetta, on hän todennäköisesti saanut aivohalvauksen.

Potilas on toimitettava heti hoitoon ja suoraan keskussairaalaan.

Professori Isomäki on erittäin suosittu luennoitsija. Hänellä on taito yhdistää ammatillinen tieto kuulijoille ymmärrettävään muotoon. Siksi kuulijat saavat sellaista tietoa, joka on helppo muistaa ja noudattaa jokapäiväisessä elämässä.


Teksti ja kuva: Asko Alho