Moninkertainen Hupi
 
Bad Gastein, Österreich, 26.3.1
 
Guten Morgen, Guten Tag, Guten Abend oder Gute Nacht, alle meine gute Freunde!
 
Päivän vitsi tänään täällä Bad Gasteinissa:
 
- Na, wie geht's in der jungen Ehe?
- Grossartig.
- Und wie benimmt sich deine Schwiegermutter?
- Wie eine Zeitung.
- Wie soll ich das verstehen?
- Sie weiss nicht nur alles, sie erscheint auch täglich!
 
Tein tänään reissun junalla Spittaliin, Oberkärntenin pääkaupunkiin, ja sieltä puolen tunnin bussimatkan päässä olevaan pikkukaupunkiin (vain 2700 asukasta) nimeltään Gmünd. Se osoittautui ihastuttavaksi helmeksi. Keskiaikainen kaupunkikokonaisuus on säilynyt ihailtavan ehyenä rakennuksineen, muureineen ja monine portteineen. Tunnelma kujilla oli mitä auvoisin ja leppoisin.
 
Paluumatkalla juna sattui olemaan Klagenfurtin-Münchenin Eurocity ja vaunu Deutsche Bahnin kalustoa. Kun seisoin ovella junan jo lipuessa Bad Gasteiniin, osui silmäni seinällä olevaan Saksan karttaan ja erityisesti sen viereen suurehkoin kirjaimin painettuun elämänohjeeseen.
 
Vaikutti erikoiselta: en ainakaan muista lukeneeni tätä ennen viisauksia junan seinästä. Oletteko te? (Töherryksiä ei oteta lukuun.)
 
Hätäisesti pänttäsin lauseet päähäni ja heti asemalaiturille hypättyäni kirjoitin ne muistiin. Juttu ei ehkä ole teille uusi, mutta kannattaa joka tapauksessa pitää mielessä.
 
Sage nicht immer,
was du weisst,
aber wisse immer, was du sagst.
Matthias Claudius
 
Päästyäni sitten "kotiin" Landhaus Gletschermühleen, avasin huoneessani tekkarin ja osuin ARD:n kanavalle ("Das Erste" eli Saksan ykkönen), josta tuli musiikkipitoinen ohjelma minulle tutusta ja mieluisasta paikasta, Baijerin Mittenwaldista. (Kävin siellä viimeksi joulukuussa Itävallan puolelta Seefeldistä; junamatka kestää vain parikymmentä minuuttia.)
 
Tämä hyvin sievä pikkukaupunki on paitsi suosittu hiihtokeskus myös saksalaisen viulunrakennustaidon pääpaikka mestareineen, viulumuseoineen ja ammattikouluineen.
 
Ohjelmassa esiintyi mm. soreitten neitokaisten jousivoittoinen  yhtye, joka soitti hyvin taidokkaasti ja vauhdikkaasti pustalle - tai ehkä vielä etelämmäksi - viitannutta musiikkia.
 
Ja vasta nyt tulee se hupi-pointsi, jonka vuoksi tätä kaikkea teille kerron - hieman rikkoen kelpo Matthiaksen ohjetta.
 
Yhtyeen nimi oli - Pomp-A-dur!
 
Mainiosti keksitty. Vaikka osataanhan sitä meilläkin. Tuli mieleen salonkiyhtye nimeltään Musikaalinen. (Tutusta kaupungista, vai mitä, Lauri ja Maija?)
 
Muistui mieleen myös tunnettu itävaltalainen pianisti Paul Badura-Skoda, jonka kerrotaan kehuskelleen "musikaalista" sukunimeään: B, A-dur, As Koda.
 
Tämä onkin tällä erää viimeinen hupiposti Itävallasta, sillä huomenna lennän takaisin koti-Suomeen. (Salzburgista Amsterdamin kautta, KLM:llä.)
 
Tschüs!
 
Artos


moninkertainen hupi -sivulle
Tämän sivun teksti ja kuvat copyright © 2001 Arto Sakari Korpinen