Heinolassa 4. joulukuuta 2001
 

 
 
Tervehdys, hyvät ystävät!
 
Sallinette, että palaan vielä taannoiseen Lisboan-reissuuni. On jäänyt kertomatta pari asiaa, jotka minua huvittivat - toivottavasti teitäkin.
 
•   •  
Yllä näette yhden niistä kolmesta Lissabonin suuresta aukiosta, jotka sijaitsevat merkillisesti lähes vieri vieressä. Tämä on nimeltään Praça Dom Pedro IV, jota myös Rossioksi kutsutaan. 
 
Toivottavasti kuvan katseleminen ei tee teitä merisairaiksi. Tosi asiassa aukio on tietenkin tasainen, mutta tasaiseksi sitä oli ainakin minun mahdoton nähdä ja tajuta, niin vahvaksi oli taiottu aaltoilun vaikutelma. Samalla tavalla kuvioituja toreja lienee Portugalissa kosolti, esimerkiksi tätä pienempi tori Cascaisin kaupungintalon edustalla.
 
Sitä luulisi, että tuon mahtavan pylvään päässä seisoo itse Pedro IV.  Mutta luulo ei ole tiedon väärtti.  Hänelle patsas on kyllä omistettu, mutta enemmästäpä ei olekaan takeita.  Näin kertoo matkaopas City Pack Lissabon (WSOY):
 
"Aukion keskellä oleva patsas (1870) esittää Pedro IV:tä,  vaikka se veistettiinkin esittämään Meksikon keisaria Maksimiliania. Patsas oli matkalla Lissabonin kautta Meksikoon ja jäi tänne , kun saatiin uutinen Maksimilianin murhasta."
 
Ja tässä Berlitzin Lissabon-oppaan  (Tammi) versio:
 
"Sitkeähenkinen huhu kertoo, että patsas ei esitäkään Pedroa vaan hänen viraltapantua aikalaistansa Meksikon keisari Maksimiliania ja että patsas olisi saatu halvalla jostakin alennusmyynnistä."
 
Se tässä jutussa on kummallista, että Pedro IV  oli Portugalin vallasta itsenäistyneen Brasilian ensimmäinen keisari (vuosina 1826-34) , joka sitten nostatti Portugalissa sisällissodan anastaakseen kruunun veljeltään Miguel I:ltä. Tässä hän onnistuikin, mutta kuoli keuhkotautiin vain muutamaa kuukautta myöhemmin 36-vuotiaana. Miksi tällaiselle kaverille pystytettiin näin komea, joskaan ei ehkä "aito", patsas 30 vuotta myöhemmin?
 
Aukio on kuvassa typö tyhjä keskellä kuhisevaa arkipäivää, koska koko tori oli ympäröty vähäisten korjaustöitten vuoksi verkkoaidalla (jonka rakosista kuvan nappasin).
 
•   •  
Lissabonia sanotaan kissojen kaupungiksi. Mutta missään muualla kissoja ei vilissyt niin paljon kuin Castelo de São Jorgessa, Pyhän Yrjänän linnoituksessa. Ja kuten tiedämme, kissoilla on tapana mouruta aarioitaan, ainakin maaliskuulla.
 
Ai, että mikäkö tässä on hauskaa tai kummallista? Eipä itse asiassa mikään, minulla vain on hassu taipumus huomata hölmöjä asioita ja sitten vielä niistä huvittua.
 
Satuin nimittäin huomaamaan, että linnoistusta ympäröivä kaupunginosa on nimeltään - Mouraria!
 
 
 
 
Tämä katti vaikutti Castelo de São Jorgen pomolta.
 
•   •  
 
Lopuksi puheenvuoro sarjakuva-sankarillemme Tahvolle.
 
 
 
Terveisin
 

moninkertainen hupi -sivulle
Tämän sivun teksti ja kuvat copyright © 2001 Arto Sakari Korpinen