22.6.2002
 
 
Hyvää juhannusta, hyvät ystävät!
 
MH:n Kymri-viikko jatkuu - valokeilassa Bryn Terfel.
 
 
 
 
Bassobaritoni Bryn Terfel on yksi tämän hetken kuuluisimpia ja suosituimpia oopperalaulajia - kymriläinen paimenpoika, josta tuli musiikkitaivaan kiintotähti!
 
! "...not with a silver spoon in your mouth, but music in your blood..." !
 
Viimeksi kerroin, että kymriksi F lausutaan kuten meillä V. Niinpä Bryn Terfelin sukunimi lausutaan reilun suomalaisittain "Tervel" - eikä suinkaan englantilaisittain "Tööfl".
 
Sattui niin metkasti, että B&B-majapaikkani emäntä Sarah Williams Pwllhelissä on Bryn Terfelin sedän serkku. Valitettavasti sedän nimi ei jäänyt mieleeni. Tai oikeammin, en saanut siitä äkkipäätään selvää enkä kehdannut kysyä.
 
Tämä setä (suunnilleen minun ikäiseni, koska on juuri jäänyt eläkkeelle) käväisi iltakahvilla Sarahin luona ja kertoili minulle muun muassa hiljattain pidetystä sukukokouksesta, jossa oli ollut lähemmäs sata osanottajaa. Bryn ei valitettavasti päässyt paikalle, koska oli esiintymässä (New Yorkin Metropolitanissa, ellen aivan väärin muista), mutta hänen vaimonsa oli ollut sukuriennoissa mukana.
 
Setä itse on myös ollut koko ikänsä innokas amatöörilaulaja (Sarahin mukaan aivan loistava laulaja, kuten kai vähintään puolet kymriläisistä) ja kuorojen jäsen. Kun ihastelin hänelle kuoroharrastuksen laajuutta Britanniassa ja erityisesti Kymrissä, hän hetken emmittyään loihe lausumaan kymriläisten näkemyksen asiasta:
 
"Englantilaiset laulavat musiikkia, kymriläiset sanoja".
 
Käsittääkseni hän tarkoitti sitä, että kymriläisille laulujen sanallinen sisältö ja sen synnyttämä tunne on ensiarvoista.
 
No, kyllähän Bryn ja kumppanit myös musiikin hallitsevat!
 
Kielikurssimme neljännellä oppitunnilla selviävät
Kymrin ihastuttavien maisemien keskeisimmät sanat.
 
Ja samalla se, mitä mestarilaulajamme etunimi tarkoittaa!
 
 
 
 
Terveisin
 
 
 
 
 
 
P.S.
 
Ellet saa tätä html-muotoista viestiä
näkymään kunnolla sähköpostiohjelmassasi,
ilmoita minulle, niin lähetän sinulle
vastedes tekstiversion.
 
Artos
 
 
 
 

moninkertainen hupi -sivulle
Tämän sivun teksti copyright © 2002 Arto Sakari Korpinen