Interlakenissa sunnuntaina 6.10.2002
 
Ulkona tihuttaa.
Alppeja peittää
sumu.
 
On siis sopiva päivä
naputella hupipostia
Hotel Rösslin suojissa.
 
Terveisiä Sveitsistä ystävät!
 
Tiedättekö, mitä yhteistä on sveitsiläisillä ja intialaisilla?
 
No, ainakin se, että kummatkin pitävät lehmää pyhänä eläimenä - tosin ehkä ei aivan samassa mielessä.
 
Ilman lehmää ei olisi sveitsiläisiä juustoja eikä suklaita eikä siten myöskään sveitsiläistä varakkuutta ja hyvinvointia. Eivätköhän taidokkaat Uhrmacheritkin ole nostaneet pystyyn maailmankuulun kelloteollisuutensa nimenomaan lehmänmaidosta saamallaan energialla.
 
Niinpä lehmiä tapaa ainakin täällä Bernin kanttonin ylämaalla (Berner Oberland) paitsi alppilaitumilla myös erilaisina patsaina lähes kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissa paikoissa. Sekä erilaisina koriste- ja käyttöesineinä kauppojen ikkunoissa ja hyllyillä. (Toki kelloja kuitenkin vielä paljon, paljon enemmän.)
 
Jopa lehmien lämpimät läjät saavat osakseen ansaitsemansa arvostuksen, kuten eilen illalla eräästä näyteikkunasta näppäämäni kuva osoittaa. Saatan vain kuvitella, millainen ilo ja kiitollisuus täyttää mielen, kun voi vain 64,90 frangin eli noin 260 vanhan markan sijoituksella istahtaa näin viehkeän kannen koristamalle pytylle.

 
 
Esittelen samaisen näyteikkunan monipuolista antia lisää palattuani kotikoneen nopean nettiyhdeyden ääreen. Ikioma loistokas kansi värivaihtoehdoin on tarjolla mm. Vivaldin musiikin ihailijoille.
 
_____
 
Bernissä ilmestyvässä ilmaisjakelulehdessä nimeltään 20 Minuten julkaistiin perjantain 4.10. numerossa pikku uutinen, joka oli sekä vitsikäs että vitsillinen.
 
En ryhdy sitä suomentamaan, vaan suon jokaiselle tilaisuuden saksansa verestämiseen. Avuksi kuitenkin jutun perässä muutamia sanoja, jotka tarkistin sanakirjasta - vaikka merkityksen suunnilleen arvasinkin.
_____
 
Millionen kürten den Witz aller Witzen
 
LONDON - Der wichtigste Witz der Welt ist offiziell ermittelt - von zwei Millionen Menschen. Und der geht so:
 
Einige Jäger gehen durch den Wald, als einer plötzlich zusammenbricht. Er scheint nicht zu atmen, seine Augen sind glasig. Ein Jäger greift zum Handy und betätigt den Notruf.
- Mein Freund isti tot. Was soll ich tun? fragt er in Panik.
- Überzeugen sie sich zunächst, dass er wirklich tot ist! bekommt er zur Antwort.
 
Stille.
 
Dann ist ein Schuss zu hören. Der Jäger fragt:
- Gut, was jetzt?
_____
 
küren = valita
ermitteln = selvittää
zusammenbrechen = lyyhistyä
überzeugen = saada joku vakuuttuneeksi jostakin
_____
 
Kyllähän jutussa on huvittava jujunsa, mutta on se toisaalta niin karmea, etten menisi sitä maailman parhaaksi vitsiksi valitsemaan.
 
Jos sinulle muistuu mieleen, joku vitsi, joka mielestäsi on paras kuulemistasi tai ainakin yksi parhaista, meilaapa se minulle. Julkaisen kaikki lähetetyt yhteisellä otsikolla Moninkertaisen Hupin Lukijoitten Huippu Vitsit meidän kaikkien yhteiseksi iloksi.
_____
 
Jotenkin vitsikäs oli myös lentoni tänne Sveitsiin.
 
Etsin tietenkin netistä halvinta vaihtoehtoa Helsingistä Zürichiin. Sellaiseksi osoittautui Brussels Air Linesin tarjouslento koneenvaihtoineen Brysselissä.
 
Aivan oikein arvasin, että minulle entuudestaan tuntematon lentoyhtiö on konkurssiin menneen Sabenan raunioille pystytetty uusi yritys. Sabenan iso komea S-tunnus loisteli yhä koneitten peräsimissä Brysselin kentällä. Vain sangen pienikokoinen, vaatimaton teksti rungon etupäässä kertoi uuden yhtiön nimen. Ei oltu fonttia hiottu kuten Finnairilla.
 
Mutta lentoyhtiöitten yhteistyö-kiemurat ovat nykyään varsin kummallisia ja hämmäetyttäviä. Luulin pääseväni ensi kertaa kokemaan belgialaista lento- ja tarjoilutaitoa. Katin kontit! Lento Helsingistä Brysseliin sujuikin kodikkaasti Finnairilla ja Brysselistä Zürichiin Swissillä. (Tämä puolestaan on toisen pyllähtäjän, Swissairin, seuraaja. Konkurssit taisivat liittyä kiinteästi toisiinsa.)
 
On se minusta melkoisen vitsikästä, että lentoyhtiö järjestelee edullisia tarjouslentoja toisten yhtiöitten koneilla. Erittäin todennäköisesti halvin mahdollinen Finnairin oma lippu tällä samaisella lennolla Brysseliin olisi maksanut huomattavasti enemmän kuin minun lippuni Helsingistä Zürichiin.
 
Vaan käytetäänpä tarjoukset hyväksi!
 
 
 
PS
Jos oikein tarkkoja ollaan, ei tämä Hotel Rössli ole Interlakenissa, vaan toispuol jokke kunnassa nimeltä Unterseen. Mutta kunnat liittyvät lukuisin silloin täysin saumattomasti ja kiinteästi toisiinsa. Eikä hotellista ole kuin parin minuutin kävelymatka Interlakenin ydinkeskustaan ja läntiselle asemalle.
 


 
 

Interlaken (tai oikeammin Unterseen) sunnuntaina 13.10.2002.

 

Hyvät ystävät,

Mitä minä viimeksi sanoinkaan sveitsiläisistä ja lehmistä! Kun tänä aamuna olin lähdössä laivalla Brienziin sen nimikkojärveä pitkin, minkä näyn kohtasinkaan itäisen Interlakenin sataman lähtöportilla.

Kuva kertoo kaiken.

Kun sitten kävelin Brienzin pääraittia, huomasin erään hotellin ovella erikoisia matkalaisia. Jälleen kohtasin todisteen siitä, että leppoisilla sveitsiläisillä on mainio herttaisen, kodikkaan huumorin taju. Lisättäköön, että Brienz tunnetaan Sveitsin puunkaiverrustaidon keskuksena.

Brienzistä kapearaiteisen hammasradan pikkuinen, mutta sitäkin pippurisempi höyryveturi työnsi minut ja joukon muita turisteja kahdessa vaunussa ylös Rothornille huikaiseviin maisemiin. Matka jyrkkää ja kiemuraista rataa pitkin ja läpi lukuisien tunnelien kesti tunnin.

Rothornilla näppäämäni kuva kertonee, että edestakaisesta höyrymatkasta kannatti maksaa vaaditut 68 frangia eli pyöreät 280 muinaista markkaamme.

Huomenna maanantaina aion vielä käväistä Bernissä, jonne Interlakenista ajaa junalla 50 minuutissa. Sitten tiistaina onkin jo jätettävä haikeat hyvästit upean ruskan kirjomille alppimaisemille ja lennettävä sinne, minne leivo jo "niin varhain kevähällä".

 

 
 
 
 

Artosin kotisivut:   moninkertainen hupi -sivulle
Tämän sivun teksti ja kuvat copyright © 2002 Arto Sakari Korpinen