Moninkertainen Hupi
 
Heinolassa 4. kesäkuuta 2003
 
Maailman mediat ovat viime päivinä repineet otsikoita G8-kokouksesta ja Evianista, ranskalaisesta pikkukaupungista, joka sijaitsee Lac Lemanin eli Genevenjärven etelärannalla, aivan vastapäätä Sveitsin Lausannea.
 
Aina aikaansa seuraava Moninkertainen Hupi kantaa luonnollisesti myös kortensa kekoon. Itse asiassa MH oli jopa aikaansa edellä. Jo viime maaliskuussa Evianissa suoritetussa katselmuksessa MH varmistui siitä, että Maailman Valtaherrat saattoivat huoletta saapua neuvonpitoonsa.
 
Laivamatka Lausannesta pitkulaisen järven vastarannalle kesti noin puoli tuntia. Täytyy tunnustaa, että noustuani maihin Ranskan puolella tunsin melkein tulleeni kotiin, olinhan jälleen eurojen piirissä.
 
Mäellä sataman yläpuolella näin oitis, että olin tullut ihka oikeaan Evianiin, ympäri maailmaa kulauteltujen vesien lähteille. Tässä rakennuksessa ei kuitenkaan tarjoilla vetistä virvoitusta ainoastaan sisäisesti, vaan myös ulkoisesti.
 

 
Kylpylän portin pieleen pystytetty kieltotaulu sai minut pohtimaan:
 
Mitä se oikein pyrkii ilmoittamaan? Sitäkö, että koiran saa ottaa mukaan, kunhan se vain ei nosta jalkaa? Vaiko peräti sitä, että mukaan saa ottaa vain tyttökoiria, ei poikakoiria?
 
Jälkimmäisessä tapauksessahan olisi kysymys "eläimellisestä" sukupuolirasismista!
 

 
Käveltyäni satamasta pitkän, pikku putiikkien kodikkaasti reunustaman kävelykadun toiseen päähän tulin Kongressipalatsin edessä olevalle aukiolle. Tunsin lämpimän läikähdyksen rinnassani. Varmaan arvaatte, miksi.
 

 
Syitä Suomen lipun liehumiselle en saanut selville. EU:n jäsenmaitten lippuja ne taisivat kaikki olla. Joukosta kuitenkin puuttui ei-euromaa Ruotsi — sen toki panin merkille. Mutta niin puuttui myös euromaa Kreikka,   ellen nyt aivan väärin muista.
 
Tiukka järjestyksenpito on tietenkin alfa & omega suurten hallitusherrojen turvallisuutta varjeltaessa.
 
Evianissa on kuitenkin tiedostettu syvästi myös se tosiasia, että annos kuria ja järjestystä on hyväksi meidän tavallistenkin pulliaisten arkiselle elämänmenolle ja viihtyvyydelle. Tätä todisti aukion toiselle laidalle, kongressipalatsia vastapäätä pystytetty taulu.
 
Tämän kyltin koiria koskevat määräykset ovat yllättäen ristiriitaisia edellisen suhteen. Jalannostoa ei kielletä.
 
Mutta kuvastaako taulu itsessään aidosti ranskalaisten yleistä mielenlaatua? Sopisiko paremmin Saksanmaalle?
 

 
Tallustellessani takaisin satamaan leveää, puistomaista rantabulevardia pitkin ilahdutti silmiäni muun muassa tämä soma rakennus.
 

 
Ja kun oli jälleen Sveitsin puolella Lausannessa, alkoi ilta jo hämärtyä — ja kuu mollottaa.
 

 
 • • • 
 
Mitä sanoi turkulainen, kun kuuli televisiosta kuulutuksen: Seuraavana uutiset ja sää.
 
— Jaa mää vai?
 
 • • • 
 
Parturiliikkeen mainoksessa luki: TUKKIA AJETAAN. Asiakas huomautti, että tämähän on parturi eikä mikään kuljetusliike.
 
Parturi korjasi mainoksensa, jottei väärinkäsityksiä syntyisi. Seuraavana päivänä ikkunassa luki: PÄITÄ LEIKATAAN.
 
 • • • 
 
Kun tyttö jatkuvasti siristeli silmiään, päättivät vanhemmat vihdoin viedä hänet silmälääkäriin. Tämä tutki aikansa ja antoi sitten neuvon:
 
— Löysätkää poninhäntää!
 
 • • • 
 
Epäilemättä valtaosa teistä, hyvät ystävät, huomasi, että kaksi viimeistä juttua oli napattu Pirkka-lehden tuoreimmasta numerosta. Mutta huomasitteko lukea niksiPirkan puutarhaextrasta näitä neronleimauksia:
 
"Liimaa pikaliimalla erikokoisia ja -painoisia kiviä pyykkipoikiin. Saat käteviä painoja omenapuun nuorten oksien taivuttamiseen."
 
"Käytöstä poistetun polkupyörän ulkorenkaan voi laittaa marjapensaan ympärille, kun lyö tolpan keskelle ja sitoo narut kiinni renkaaseen. Halpa ja hyvä kehikko."
 
 • • • 
 
Vaan miltähän näyttää?
 
Kysyy,
Sir Arthur

 

moninkertainen hupi -sivulle

Tämän sivun teksti ja kuvat copyright © 2003 Arto Sakari Korpinen