Heinolassa 6.6.2003
 
Ystävät kalliit!
 
Nyt on aika kertoa RaJuPuSu-kilpailun oikeat vastaukset ja julistaa tulokset.
 
Rantasalmi - sieltä on kotoisin Lipponen, ei Paavo vaan Pekka, ylipiäjohtaja, prinssieversti ja suuri näkäräisten ystävä, Kalle-Kustaa Korkin toveri huimissa seikkailuissa. "Jatkuu huomenna..." Se oli sitä radion kulta-aikaa ennen televisiota.
 
Juva - siellä sijaitsevassa WSOY:n suuressa kirjapainossa ahkeroivat Gutenbergin työn jatkajat.
 
Puumala - siellä autot huristavat yli vetten komeata siltaa pitkin.
 
Sulkava - siellä pidetään suuret soutukilpailut, joissa varmasti kuuluu paljon airojen suihketta. Vai pitäisikö sittenkin sanoa loisketta?
 
Nyttemmin "seutuverkkoon" on liittynyt myös Joroinen lentokenttineen. Ettei vain koko RaJuPuSu ole joutumassa joronjäljille...  :-)
 
RaJuPuSun nettisivuilla: http://www.rajupusu.fi/  kerrotaan muun muassa seuraava merkittävä uutinen: "RaJuPuSu-tietoyhteiskuntastrategia valmistunut" - mitä se sitten sisällään pitäneekin.
 
Lady Pauline, Sir Sam M. ja Sir Simon lähettivät vastauksen - ja kaikki oikein! Lady Pauline kertoi viettäneensä yhden kesän kesätöissä Savonlinnassa ja "sikäläisen aivopesun vaikuttavan vieläkin". Niinpä oikeat kunnat tulivat häneltä kuin apteekin hyllyltä.
 
Lämpimät kiitokset heille! Sveitsin-kortti tulee, kunhan tästä ensin pääsen sinne asti.
 
 

 
Mutta sitten todella merkittävään, jopa historian siipiä havisuttaneeseen tapahtumaan Heinolassa tänään 6. kesäkuuta vuonna 2003.
 
Suomalaisen veturinrakennustaidon mestarinäyte, legendaarinen Ukko-Pekka-veturi suoritti ensivierailun Heinolaan.
 
Näppäämäni kuva Ukko-Pekasta sillalla ei ole kehuttava: sataa tihutti ja kello läheni jo seitsemää illalla (tosin oikea kello vasta kuutta). Mutta historiallinen se on, ei siitä mihinkään pääse.
 
Vierailu juhlisti Heinolan reumasairaalan ylilääkärin Jukka Martion eläkkeelle jäämistä. Martio on nimittäin suuri junien ystävä, kuten Itä-Häme-lehden 3.6.3 julkaisema haastattelu kertoo. Hänen erityisharrastuksenaan on junien kuvaaminen luonnollisessa ympäristössä, ja lisäksi hän on kerännyt "melkoisen kokoelman" junien aikatauluja.
 
Ajelu Ukko-Pekan kyydissä Heinolasta Lahteen ja takaisin huipensi Reumasäätiön järjestämän ja Martion mukaan nimetyn lääketieteellisen kokouksen, jonka lähes sata osanottajaa olivat pääasiassa reumatologeja ja muita alan ammattilaisia.
 
Ukko-Pekkaa Heinolan ratapihalla ihaillessani tapasin pitkästä aikaa vanhan koulukaverin, Grenmanin Olavin, joka on eläkkeellä VR:ltä. Hän vakuutti, että tämä oli Ukko-Pekan ensivisiitti Heinolassa. Hänen mukaansa Ukko-Pekan loistopäivinä Heinolan radan kiskot olivat nykyistä heppoisampia, eivätkä olisi kestäneet Ukko-Pekan painoa.
 
Nimen antanut Ukko-Pekka, siis se Vinhuutti, sen sijaan asui jo ennen presidenttiaikojaan Heinolassa muutamia vuosia tuomarina ja kävi sitten vuonna 1932 vihkimässä Heinolan uuden radan ja sillan.
 
Vuodenvaihteessa 1951-52 oli minullakin kunnia asua pari kuukautta alivuokralaisena Vinhuutin aikoinaan omistamassa talossa, "Ukko-Pekan talossa", joka sijaitsi sillan korvassa, suunnilleen kuvassa näkyvän punaisen vaunun kohdalla.
 
Sittemmin talo purettiin, mutta tilalle rakennetun kerrostalon omistava yhtiö otti nimekseen Asuntosakeyhtiö Ukko-Pekka. Taitaa jossakin pihan ja katukäytävän rajakohdilla olla pieni muistomerkkikin laattoineen pensaitten peitossa.
 
 
 
Vaikuttava ilmestys kerta kaikkiaan!
 
Terveisin
 
 
 
 

moninkertainen hupi -sivulle
Tämän sivun teksti ja valokuvat copyright © 2003 Arto Sakari Korpinen