Bad Mitterndorf, 26.12.2003
 
Hyvää Tapania!
 
Moninkertainen Hupi kysyi muutama viikko sitten, mistä marenki on kotoisin. Nyt on jo korkea aika kertoa oikea vastaus:
 
Meiringen, sveitsiläinen pikkukaupunki.
 
Minulla ei ennen viimeisintä Sveitsin-matkaani ollut hajuakaan marengin synnyinpaikasta. Tuskin edes tiesin, mikä on marenki. Mutta...
 
Kuten muistanette, vierailin mestarisalapoliisi Sherlock Holmesin Baker Streetin asunnossa, joka nyttemmin  sijaitsee Meiringenissa. Ja senkin muistanette, ettei isäntä itse ollut kotosalla, vaan istuskeli Conan Doyle Placen laidalla ihailemassa hurmaavan keltaista Miniään.
 
Niinpä Holmes jätti - varsin epäkohteliaasti rohkenen sanoa - lukuisat vieraansa tyystin kestitsemättä. Etsiskellessäni kaupungilta kuivin suin mukavan näköistä kahvilaa osuin todelliseen loistopaikkaan.
 
Voin vakuuttaa, että tilaamani kahden eri juustoleipomuksen sektorit olivat viedä kielen mukanaan, niin herkullisia ne olivat.
 
Siinä istuskellessani osui katseeni teekupin alla olevaan paperinpalaan. Ja oitis heräsivät holmes-vaistoni. Kuin salaman leimahduksena tajusin, että siinä se oli edessäni: marenki-mysteeri - ja samalla sen ratkaisu!
 
 
Ainoan täysin oikean, täydellisyyttä hipovan vastauksen lähetti Sir Simon. Onnea hänelle!
 
Moninkertaisen Hupin Korkea Raati - jossa on tasan yksi jäsen - päätti kuitenkin yksimielisesti lähettää luvatun uuden vuoden kortin myös kaikille niille, jotka osuivat lähelle oikeaa vastausta tai ainakin osoittivat selvitelleensä asiaa.
 
Niinpä seuraavien postiluukuista sujahtaa lähiaikoina Itävallan-postia:
 
Lady Irya, Lady Margaret, Lady Maritha, Sir Albert, Sir Matthew ja Sir Simon.
 
Marenki-kysymyksen esittäminen osoittautui omalta kannaltanikin onnekkaaksi ideaksi. Sain nimittäin  kutsun Sir Matthew'n ja Lady Theban luo herkuttelemaan  marenkileivonnaisilla, jotka emäntä oli itse alusta lähtien mestarillisesti valmistanut. Lämmin kiitos!
 
Lainaan tähän Sir Simonin internetistä löytämää tekstiä, joka kuin pähkinänkuoressa kertoo marengin historiasta oleellisimman:
 
Meringues originated in Meiringen, in the Bernese Oberland. At some unknown time in the pre-Revolutionary eighteenth century, an Italian baker by the name of Gasparini invented a baked concoction of egg whites, sugar, and cream, and named it after Meiringen, the scene of his inspiration.
 
Documented names of the rich dessert include meiring (plural meiringe) and meirinken - until Louis XV took a liking to Gasparini's creation, whereupon the French name "meringue" took over.
 
Sicher aber ist, dass in Meiringen die grösste "Meringue" der Welt hergestellt wurde: 2.000 Eiweiss, 120 kg Zucker, 2,5 Meter lang, 1,5 Meter breit und 70 Zentimeter hoch, garniert mit 60 Litern geschlagenem Rahm. Gebacken wurde die "Meringueschale" 1986 in einer Sauna, zwei Wochen lang...
 
Tähän voi vain isänmaallisesti lisätä, että monenmoiseen se meidän loistava saunamme on paras mahdollinen paikka.
 
+ + + + +
 
Viimeksi MH esitteli jouluaaton aattona Grazissa kuvaamiani jouluseimiä. Tässä muutamia Grazin-kuvia lisää.
 
Eräällä kaupungin lukuisista aukioista seisoo merkillinen hissitorni. Merkillinen, koska se ei johda minnekään. Hissi vain nousee lasiseinäisen tornin huipulle, pysähtyy minuutiksi ja palaa sitten automaattisesti takaisin alas.
 
Ei siinä minuutissa ehdi paljon maisemia ihailla. Mutta ei se ole tarkoituskaan.
 
 
Tarkoituksena on tervehtiä kultaisena sädehtivää Neitsyt Marian patsasta, joka seisoo tornin vieressä korkean pylvään päässä.
 
 
Valitettavasti hissitornin hieman nuhruiset lasit himmensivät kullan hohtoa.
Vasemmalla erottuu kuvaajan lakin ääriviivaa.
 
 
Toki ehdin hätäisesti näpätä kuvan myös jalankulkijoille ja raitiovaunuille pyhitetystä Herrengassesta, Grazin pääkadusta. Hyvää kuvaa vain ei ollut ainakaan minun taidoillani mahdollista saada, niin suuret ja jyrkät olivat kohteen valoisuuserot matalalta paistaneen auringon vuoksi. Sitä paitsi oli lisäongelmana vielä hissin lasi.
 
 

Leppoisia loppuvuoden päiviä toivotellen
 
 
 

moninkertainen hupi -sivulle