pionmoninkertainenhupijaettuhupionmoninkertainenhupijaettuhupionmoninkertai
      MONINKERTAINEN HUPI
nenhupijaettuhupionmoninkertainenhupijaettuhupionmoninkertainenhupijaettuhu

Interlaken  17.4.2006
 
On aika kertoa junapulman oikea vastaus.
 
Tästä oli kysymys:
 
Luzernin ja Interlakenin välinen junamatka kuuluu Sveitsin kauneimpiin, paitsi alppeineen myös useine järvineen.
 
Matkustipa sitten Luzernista Interlakeniin tai Interlakenista Luzerniin, kannattaa aina valita istumapaikka junan menosuuntaan nähden oikealta puolelta.
 
Sillä puolella ovat nimittäin parhaimmat maisemat.
 
Miten tämä on mahdollista?
 
Tässä oikea vastaus:
 
Juna vaihtaa matkalla kulkusuuntaansa.
 
Ja tässä selvitys:
 
Juna vaihtaa kulkusuuntaansa Meiringenin pikkukaupungissa, joka tunnetaan paitsi marenki-leivoksen syntymäpaikkana myös mestarisalapoliisi Sherlock Holmesille omistetusta museostaan - kuten Moninkertainen Hupi on aiemmin kertonut.
 
Sekä Interlakenista Meiringeniin että Luzernista Meiringeniin matkustettaessa parhaat maisemat ovat junan kulkusuuntaan nähden oikealla puolella.
 
Niinpä loppumatkalla (Meiringenista Luzerniin ja Meiringenista Interlakeniin) parhaat maisemat ovat tietenkin junan kulkusuuntaan nähden vasemmalla puolella.
 
Mutta kun juna jatkaa Meiringenin asemalta matkaansa "takaperin", oikealla puolella istunut matkustaja "siirtyy" automaattisesti vasemmalle puolelle eli on jälleen parempien maisemien puolella. 
 
Siis täysin riippumatta siitä, lähteekö matkaan Luzernista vai Interlakenista, valitsemalla istuimensa junan lähtösuuntaan nähden oikealta puolelta voi ihastella upeita maisemia kuin tarjottimelta.
 
Koko matkan ajan.
 
Paikkaa vaihtamatta.
 
(Tosin ne, jotka haluavat matkustaa kasvot menosuuntaan päin, joutuvat vaihtamaan Meiringenissa paikkaa vastapäiselle istuimelle - jos se vain sattuu olemaan vapaana...)
 
Luzern, joka sijaitsee Kaiserstuhlista pohjoiseen, ei valitettavasti tullut näkyviin, se kun on kartan toisella puolella. Mutta jo tästä näkyy järvien sijainti rataan nähden. (Kaiserstuhl tarkoittaa muuten keisarintuolia. Todella merkillinen paikannimi Sveitsissä, jossa siniverisiä ei ole kunnioitettu vuosisatoihin, jos koskaan.)
 
Siinä, että juna vaihtaa matkalla kulkusuuntaansa, ei ole mitään erikoista. Esimerkiksi pikajuna, joka porhaltaa läpi Sveitsin pohjoisesta etelään, Romanshornista Brigiin, vaihtaa kulkusuuntaansa kaksi kertaa: Zürichissä ja Bernissä.
 
Suomessakin junat vaihtavat kulkusuuntaansa ainakin Helsingin ja Kuopion välillä Kouvolassa sekä Helsingin ja Jyväskylän välillä Tampereella. Ennen muinoin, kun Parkanon oikorataa ei vielä ollut, kulkivat junat Pohjanmaalle ja Lappiin Haapamäen kautta ja vaihtoivat kulkusuuntaansa Tampereella.
 
Oikeita vastauksia saapui kokonaista kaksi kappaletta, Sir Elmeriltä ja Sir Matthew´lta. Heille MH esittää parhaimmat onnittelunsa ja lähettää luvatun Sveitsin-kortin.
 
Lämpimät kiitokset myös kaikille muille vastanneille!
 
Kortin saa myös Lady Lena kiitokseksi siitä, että hän selvitti saksan sanan angeschlagen merkityksen. Se tarkoittaa "ei ihan kunnossa".
 
Täten Baselin oopperassa Don Giovannin kahdeksasta solistista sairastui yhtäkkiä neljä eikä viideskään ollut ihan kunnossa. 
 
Eipä se turpaansaanti-teorianikaan siis ole täysin poissa laskuista.  ;-)
 
Sanakirjassani ("Gummeruksen uusi suomi/saksa/suomi-taskusanakirja ... 30 000 hakusanaa molemmin päin") lukee sanan angeschlagen kohdalla lakonisesti "ks anschlagen", ei mitään muuta. Ja anschlagenin kohdalla mainitaan ne seitsemän vaihtoehtoa, jotka kerroin. Sanakirjan tekijöille on sattunut valitettava torkahdus.
 
Grüessli
Sir Arthur
Interlaken