Interlaken 29.10.2006


Grüezi!

Näinä päivinä Sveitsin katuja ja asemalaitureita hallitsee tämä ällöttävä mainoskukkanen:Olet parhaassa seurassa, kun et pitempään murehdi, vaan pyydät oitis tarjouksen nuorelta ja mutkattomalta ÖKK:lta, Sveitsin yleisiltä sairauskassoilta.

Ihan hyvää asiaa, varmaankin. Mutta miten nenän kaivaminen siihen liittyy, sitä ei vaatimaton järjenjuoksuni kykene ymmärtämään.

Voisiko joku viisaampi selittää, mieluimmin rautalangasta vääntäen, mitä mainostoimiston neropatit ovat tällä leimauksellaan tahtoneet sanoa?

Moninkertainen Hupi julkaisee selityksiä mielellään.

X     X     X

Fragt der kleine Klaus:
- Mami, hast du nicht gestern gesagt, unser Baby hat deine Augen und Papis Nase?
- Ja, mein Kläuschen.
- Dann renn mal in Babys Zimmer, denn jetzt hat es Opas Zähne!


X     X     XEttäkö Sveitsi on kuohuviinien paratiisi?

No ei, vaikka kai sekin olisi mahdollista.
 
Pääotsikko 20 minuten -lehden etusivulla parisen päivää sitten tarkoittaa uskonnollisia lahkoja. Näille Sveitsi tarjoaa ilmeisen otollisen maaperän.

(der Sekt = kuohuviini, die Sekte = uskonnollinen lahko)Sisäsivulla lehti perustelee väitettään kertoilemalla hurjia, suorastaan uskomattomia lukuja.

Lehden mukaan Sveitsissä on noin 500 (!) eri lahkoa ja tämän lisäksi vielä muutamia tuhansia (!) pienempiä, tuntemattomia ryhmiä. Suunta on edelleen nouseva, ja Amerikkakin jää jo kilvasa toiseksi. Lisäksi suuntaus on suurista lahkokunnista pieniin muutaman kymmenen hengen porukoihin.

Selitykseksi tarjotaan sekä Sveitsin perinteistä vapaamielisyyttä uskonnollisissa asioissa että sen vankkaa taloutta.

Paitsi uskontosuuntien myös kansakuntien rauhanomainen rinnakkaiselo näyttää olevan auvoisaa alppien huomassa. Tässä Kiinojen liput sulassa sovussa vierekkäin interlakenilaisen kaupan näyteikkunassa.
Tuon sveitsiläisen Edelweiss-linkkarin hinta 16,70 Sveitsin frankenia on 10 euroa ja 80 senttiä - ei mikään hirmuhinta
laadukkaasta kapineesta.

Sveitsiä pidetään kalliitten hintojen maana, ja usein tämä pitääkin paikkansa. Esimerkiksi majoittuminen on täällä selvästi kallimpaa kuin esimerkiksi toisessa alppimaassa Itävallassa – mutta jäänee silti selvästi alle Suomen hintojen.

Kupillinen teetä maksaa yleisesti 3,00 – 3,50 frankenia (2,00 – 2,30 euroa). Mutta toisaalta marketista saa 25 pussin paketin hyvää mustaa teetä 80 rappenilla eli 52 sentillä ja puolen litran pullon miedosti hiilihapotettua mineraalivettä jopa vain 40 rappenilla eli 29 sentillä!

Mutta palataanpa Kiinoihin. Interlakenissa olen näpsäissyt seuraavankin kuvan. Liekö Etelä-Korea kelpuutettu mukaan sovun hierojaksi?.
Sopuisasti kilpailevat Sveitsissä teemerkitkin. Viikko sitten tuotiin eteeni Zofingenissä (Luzernin ja Baselin puolivälissä sijaitseva viehättävä pikkukaupunki) Liptonin lasikuppi ja Twiningsin teepussi.Aluksi tuntui siltä, että kuppi ja pussi olivat eri paria. Mutta loppujen lopuksi totesin, että ne olivat sittenkin täysin compatible!

Zofingenin retkeilymajana on sangen arvokkaan näköinen rakennus edustavalla, keskeisellä paikalla. Eikä pihan siisteys jätä nokankoputuksille sijaa.Toinen majan kylteistä on kuitenkin hupaisa. Aitaan kiinnitetyssä on kyllä kaikki OK, mutta toisessa puu kallistuu uhkaavasti  – onneksi sentään talosta poispäin!Sveitsiläiset käyttävät innokkaasti lippuaan kaikissa mahdollisissa – ja näköjään myös mahdottomissa paikoissa.

Ensimmäisen kerran näin lipun katuun maalattuna vieraillessani joitakin päiviä sitten Neuchatelissa.Tuntui tosi oudolta. Lippuhan on sananmukaisesti maassa ja sitä tallataan. Molemmat liputuskulttuurin kardinaalirikkeitä, eikö niin?

X     X     X

Zwei Vertreter wollten einander beweisen, dass jeder von ihnen der Überlegene ist.
- Ich verkaufte schon seit Jahren Eisschränke an Eskimos, prahlt der eine.
- Und wenn ich meine Kuckucksuhren verkaufe, meint der andere, überrede ich jeden meiner Kunden, gleich noch einen sack Vogelfutter dazuzunehmen!
Grüessli