Onkiva rovasti, joka onki varovasti, on kiva rovasti.
 

 
Heinola 24.11.2006
 
 
Edellinen Moninkertainen Hupi esitteli sveitsiläisen jättimönkijä-liikennemerkin. Sen johdosta Sir Matthew lähetti sähköpostia:
 
"Tämän kuvan mukaisen laitteen olen nähnyt Joensuussa v. 1998, sikäläisen metsäkoneita valmistavan yrityksen kansainvälisessä tilaisuudessa.
 
Kun olimme syömässä illallista, monisatapäisen eri maista tulleiden vieraiden kanssa, tehtaan halliin laitetuissa pitkissä pöydissä, hallin suuri ovi avautui, ja sisään mönki hitaasti tuhansien kilojen painoinen, huoneen kokonen, ja oheisen kuvan näköinen kävelevä otus. Laite toimi hydraulisesti. Laitteen hydraulipumppujen käyttömootori piti melkoista meteliä. Kyllä kansa katsoi laitetta silmät pyöreinä.
 
Laitteen etuna pidettiin, että se hevosen askelmien tapaan ei vioita puun juuria metsätöissä niin kuin ketju ja telaketju tekevät. Toinen etu sanottiin olevan, että sillä on helpompi työskennellä jyrkillä rinteillä, kun itse kone voidaan pitää vaakatasossa.
 
Minulla ei ole tietoa, miten asiat ovat kehittyneet. Enkä tiedä missä se kone nyt on. Mutta kyllä niitä täytyy Sveitsissä olla paljon käytössä, kun oma liikennemerkkikin on pitänyt ottaa käyttöön."
 


Pari reissumiestä poikkesi taloon pyytämään juotavaa. Talossa oli kotona vain pieni tyttö, joka antoi heille hyvää piimää. Juotuaan kyllikseen miehet kysyivät maksua.
- Ei te matka mitään, kun äiti tanoi, että ten taa antaa leitutälleille, kun tiihen meni aamulla lotta.
 


Sir Matthew'n vihjeen innostamana guuglasin oitis nettiin, eikä kestänyt kauaakaan, kun jo pääsin suomalaisen jättimönkijän jäljille. Sain eteeni tämän sivun:
 

 
Lähetin sivun Sir Matthew'lle, ja hän vastasi:
 
"Kyllä tutulta näyttää. Ylimmän ja alimman kuvan taustalla oleva teollisuushallin ovikin näyttää samanlaiselta kuin Joensuussa."
 


Pikku-Kallelle opetettiin koulussa ilmansuunnat, mutta Kalle ei tahtonut saada niitä millään ilveellä päähänsä. Seuraavana päivänä opettaja kysyi häneltä, kuinka monta pää- ja väli-ilmansuuntaa on olemassa.
- Neljä pääilmansuuntaa ja kolme väli-ilmansuuntaa, vastasi Kalle.
- No mutta Kalle! Eikös väli-ilmansuuntia ole ihan yhtä monta kuin pääilmansuuntiakin?
- Eipäs ole. Juuri eilen sanottiin uutisissa, että presidentti söi lounaan!
 


Lisäsurffailu tuotti jättimönkijästä vielä pari kuvaa teksteineen, tosin sen selvästikin nuoremmasta, virtaviivaisemmaksi muotoillusta sukupolvesta:
 

 

 
Ilman elefantin kärsäänsä ja mammuttimaisia kärpässilmiään Giant Spiderbot todellakin muistuttaa erehdyttävästi svetsiläisen liikennemerkin kuvaa.
 
Ongelmilla on tapana poikia uusia ongelmia. Niin tässäkin tapauksessa.
 
Giant on jättiläinen, spider hämähäkki ja bot – sanakirjan mukaan – "suolisaivartajan toukka". Mutta mitä on suomeksi giant spiderbot, ei kai sentään "jättimäinen hämähäkin-suolisaivartajan-toukka"? Ei mahdu moinen kaaliini.
 
Ja tietenkin on jäljellä myös toinen oleellinen kysymys. Kuka kumma haluaisi – ja miksi – taaperrella suomalaisella metsänhirviöllä Burgdorfin linnaan?
 
Haloo, onko tietoniekkoja?
 

 
 
Tuo lipas torille ja tuoli pastorille!