Moninkertainen Hupi

Heinola 26.1.2010
Nurmoolaisen Pertin mennessä nukkumaan toissailtana hänen vaimonsa kertoi jättäneensä valot päälle autotalliin. Pertti lähti takaovelle sammuttaakseen valot, mutta näki autotallissa varkaita kähveltämässä arvokasta kesärengassarjaa.

Pertti soitti poliisille, joka kysyi, onko joku murtautunut myös asuntoon. Pertti sanoi että ei ollut. Poliisi vastasi sitten, että kaikki poliisiautot olivat varattuja ja neuvoi lukitsemaan asunnon ovet. He lähettäisivät auton heti, kun joku niistä vapautuu.

Pertti sanoi OK ja sulki puhelimen ja laski kolmeenkymmeneen. Sitten hän soitti uudestaan poliisille.

– Terve, soitin äskettään, koska meillä on väkee rosvoomassa autotallistani renkaita. Ei tarvitte tulla enää. Mää ammuin ne.

Sitten hän laski luurin paikoilleen. Muutamassa minuutissa tuli kuusi poliisiautoa, erikoisjoukkojen Musta- Maija, helikopteri, paloauto ja kaksi ambulanssia. Poliisit vangitsivat varkaat paikan päällä. Sitten yksi poliiseista sanoi Pertille:
– Mielestäni sanoot, notta olit ampunut rosvot.

Pertti vastasi:
– Mielestäni sanoot, jotta teillä ei ollut vapaita autoja.Häkissä on viisi apinaa.

Laitetaan banaani roikkumaan häkin katosta ja tikkaat banaanin alapuolelle. Jonkin ajan kuluttua joku apinoista lähtee kiipeämään banaania kohti. Heti, kun apina koskettaa tikkaita, kaikkia apinoita ruiskutetaan kylmällä vedellä.

Jonkin ajan kuluttua joku toinen apina lähtee kohti banaania samoin tuloksin – kaikkia apinoita ruiskutetaan kylmällä vedellä. Kohta toiset apinat estävät tikkaille pyrkivän kolmannen apinan aikeet.

Nyt luovutaan kylmästä vedestä. Yksi apina otetaan häkistä pois ja tilalle laitetaan uusi. Uusi apina haluaa kiivetä tikkaille ja hakea banaanin. Kauhukseen apina huomaa, että muut käyvät sen kimppuun. Parin yrityksen jälkeen apina ymmärtää, että yritys kiivetä tikkaita johtaa joukkokuritukseen.

Seuraavaksi korvataan taas yksi alkuperäisistä apinoista uudella. Edellisellä kerralla vaihdettu apina osallistuu kuritukseen nyt innolla!

Näin toimitaan kaikkien alkuperäisten apinoiden kanssa. Joka kerta, kun uusi tulokas yrittää tikkaille, muut kurittavat tätä.

Useimmilla ei ole mitään käsitystä, miksi ne eivät saa kiivetä tikkaille tai miksi ne osallistuvat tulokkaan kurittamiseen.

Kun kaikki alkuperäiset apinat on korvattu, ei yhtäkään häkissä olevaa apinaa ole ruiskutettu kylmällä vedellä. Kuitenkaan yksikään apina ei enää yritä tavoitella banaania – koska ”meillä on aina toimittu näin”.

Näin, ystävät, syntyy yhteisön toimintamalli.Kiitokset jutuista Sir Leonardille!

Terveisin


Sir Arthur