ASK Pro Musica Classica • Arto Sakari Korpisen musiikkisivut    
Kritiikin valokeila • 30/2001
pääsivu

hakemisto 2001

Sytyttävän sammutuskunnan retusoidut retusoinnut

Retuperän WBK
Sibeliustalossa 3.8.2001
 
Kari-Pekka Rasite, kapellimestari
Johann Tilli, basso
Iiro Rantala, piano

  • Clarke Kent: Trumpet Voluntary Fire Brigade
  • Bach & Bell: Canon Compact Mobile
  • G.A.Rossignol: Juomuaaria oopperasta Sen villan parturi
  • W.A.Mozzarella: Triumphfi-aaria oopperasta Työstö Seraljissa
  • G.Paulig: Kahvikonsertto
  • Leonid Burnout: Westend Story
  • P.Susikoski: Painokonsertto no one

pääsivu

hakemisto 2001

O n todella valitettavaa, että lehdistö on jo ennättänyt tuhlailla kaikki ylisanansa urkuviikon antia ylistäessään. Sillä vasta kunnian kukkuloilla paistattelevan Retuperän WBK:n vierailu Sibba Hallissa nosti kansainvälisen surkufestivaalin hälytaiteen ylimpiin sfääreihin.
On syytä heti alkuun tähdentää, etteivät kirjaimet WBK maamme johtavimman läkkipeltiorkesterin nimessä suinkaan tarkoita - usein esitetyistä ja eittämättömän hyvin perustelluista väitteistä huolimatta - Wiheliäistä Belti Kakofoniaa.
Puhaltamalla pieleen mitä ansiokkaimmin tämä armoitettu sammutuskunta suorastaan sytytti yleisön retusoinneillaan, jotka kautta illan viiltelivät ihanasti kuulijoitten korvia. Liiaksi ei voi ylistää valtakunnansovittaja Simeon Suihkutsaloa. Hän on suorittanut mykistävän työn, laskenut nerokkaitten aivojensa parantavalla partaveitsellä niin sanottujen säveltaiteen mestareitten tuotokset entistä syvemmälle taiteisuuden tasolle.
 
K atteelliset kehut ansaitsee myös peltikunnan ylimaineikas ylikapellimaisteri Kari-Pekka Rasite, niin ehdottoman tahdikkaasti hän suihki puikollaan sekä viivoja että reikiä ääniavaruuteen. Pitäisinkin melkoisena ihmeenä, elleivät hänenkin kannuksensa olisi peräisin Joe Panusen ylivertaisesta kapellitallista.
Jo illan kutkuttavaa aloitusnumeroa värittivät herkullisesti yleisön täydestä sydämestä lähteneet pyrskähtelyt. Se vain oli surullista Clarke Kentin muuten niin innoittavassa sävellyksessä Trumpet Voluntary Fire Brigade, että se toi mieleen eurovision ja sitä myötä maamme, ah, niin surkean euroviisuhistorian.
Bach & Bellin barokkipitoinen sekametelisoppa Canon Compact Mobile ja sävelpäärlyjen ketju Leonid Burnoutin musikaalista Westend Story olivat illan muut voitokkaat orkesterinumerot, joissa valkotakkisten kypäräniekkojen taidot puhkesivat suorastaan liekehtimään.
 
K onsertin ensimmäisinä solisteina esiintyivät ilmiselvät kaksoset Johann Tilli ja Jussi Persilja, passo ja kurkku. Ratkaisematta jäi kumpi voitti, Tillikö Juomuaariallaan Rossignolin Sen villan parturista, vaiko Persilja Triumphfi-aariallaan Mozzarellan Seraljin työstäjistä. Ratki riemukkaita olivat molemmat esitykset, vaikka välillä koko pumppu pyrkikin solistiksi.
 

Iiro Rantala
Mutta kaikkein tehokkaimmin kutkutteli sittenkin nauruhermoja, ratkeamispistettä uhkaavasti lähestyen, painisti Iiro "Töykeä" Rantala pellenpuvussaan ja valtavassa rusetissaan. Huikealla, laajalti arvostetulla osaamisellaan hän mitä täydellisimmin runteli P. Susikosken Painokonserton no one.
Siinä saivat kyytiä niin Petteri Tshaikkari ja Eetu Greig tuttuine konserttoineen kuin moni muu vähäisempikin maestro. RWBK kokikin melkoisen urakan yrittäessään pitää solistia aisoissa, tämän mielikuvitus kun ei tahtonut lainkaan laskeutua alas innostuttuaan jammaillen hurvittelemaan kadenssien korkeuksissa.
Tekstimainontaan sortumisen uhallakin on kerrottava, että ohjelmaan sisältyi myös G. Pauligin Kahvikonsertto flyygelille, fiululle, cellolle ja messingeille. Anonyymeiksi jättäytyneet frakkipukuiset herrat solistit olivat vakuuttava todistus retuperäläisten poikkeuksellisen laajalle levittäytyneestä kulttuuritahdosta.
 
I llan päätteeksi lavalle saapui yllätysvieras, urkutaikuri Kalevi Kiviniemi mustassa punavuorisessa velhonviitassaan adjutanttoinaan kaksi sambaavaa sulotarta sulissaan ja hepenissään. Ja kun urut ovat yhä vain ammottava musta aukko Sibba Hallissa, oli hänen solisteeraaminen pikkuruisella harmoonilla.
Mutta sehän mestarilta tietenkin sujui loistavasti, yleisön jakamattomaksi iloksi, kuten koko konserttikin.
 

Artturi Saku Korpinnokka
 
Tämän tiedoston teksti © Arto Sakari Korpinen
Iiro Rantalan kuva Lahden kaupunginorkesterin nettisivuilta
Retuperän WBK:n kuva soittokunnan nettisivuilta