ASK Pro Musica Classica • Arto Sakari Korpisen musiikkisivut    
Kritiikin valokeila • 1/2002
pääsivu

hakemisto 2002

Kaduilta ja kujilta taivaan iloihin

Sinfonia Lahti
Sibeliustalossa 17.1.2002
 
Jukka-Pekka Saraste, kapellimestari
Camilla Nylund, sopraano

  • Claude Debussy: Ibéria
  • Maurice Ravel: Shéhérazade
  • Gustav Mahler: Sinfonia nro 4

pääsivu

hakemisto 2002

Jukka-Pekka Saraste

J oskus 1960-luvulla eräs vesseli sai poikkeuksellisella musikaalisuudellaan aikaan tohinaa lahtelaisissa musiikkipiireissä. Musiikkiopiston opettajien kesken taisi jopa syntyä kissanhännänvetoa siitä, kuka "pikku Mozartin" saisi oppilaakseen.
Suuret odotukset ovat täyttyneet, ennusmerkit pitivät paikkansa. Kun Jukka-Pekka Saraste nyt neljä vuosikymmentä myöhemmin astelee vanhan kotikaupunkinsa uuden musiikkipyhätön lavalle johtamaan Lahden sinfonikkoja, hän on maailmankuulu, juhlittu maestro.
Siinä samassa silmänräpäyksessä, kun Saraste nousee johtajankorokkeelle, hänen tyyni olemuksensa terästäytyy. Tahtipuikko viuhahtaa salamannopeasti ylös ja sen kärjestä singahtaneet kipinät tuikkaavat Claude Debussyn orkesterisarjan Ibéria liikkeelle sävähdyttävästi.
Alkaa rattoisa retki espanjalaissävyisten sävelmien, rytmien ja sointivärien hurmaavaan maailmaan. Pidetään ensimmäisessä osassa lystiä kaduilla ja kujilla, siemaillaan toisessa yön hienostuneita tuoksuja sekä nautiskellaan kolmannessa juhlapäivän aamun rennoista tunnelmista.
Sarasteen tahtipuikon selkeät ja aistikkaat viitteet menevät ilmeisen hyvin perille muusikoille, sillä nämä toteuttavat saamansa impulssit alttiisti ja taitavasti. Hienosti toteutettujen yksityiskohtien paljoudesta vedettäköön esille vain matalien jousien tenhoisat harmoniat toisessa osassa.
 
S uorastaan ylelliseltä tuntui konsertin anti kokonaisuudessaan, sillä toisena loistavana orkesterinumerona kuultiin Gustav Mahlerin neljäs sinfonia. Voi aiheellisesti puhua harvinaisesta juhlahetkestä, sillä Mahleria Lahden kaupunginorkesteri on soittanut valitettavan harvoin. Toivottavasti tilanne nyt muuttuu, kun Sibeliustalon valmistuttua merkittävin este Mahlerin suurta orkesteria käyttävien sinfoniotten esittämiselle on poistunut.
Hitaassa kolmannessa osassa koettiin sinfonian vaikuttavimmat, puhuttelevimmat tuokiot. Sarasteen näkemyksellinen, syvältä luotaava ja tiivistunnelmainen tulkinta piti herpaantumattomasti otteessaan ja tarjosi ehyen elämyksen.
Sytyttävästä musisoinnista saatiin nauttia myös kahdessa ensimmäisessä osassa. Mutta väliin tuntui siltä, että Saraste tavoitteli liiaksi arkkitehtonisen kokonaisuuden kiinteyttä eikä malttanut aina antaa sävelille kylliksi aikaa hengittää vapaasti. Yksityiskohdat jäivät toisinaan kaipaamaan erottelevampaa ilmeittämistä ja selkeämpää vastakohta-asettelua.
Sinfonian finaaliin Mahler kirjoitti sopraanosoolon. Kansarunokokoelmasta Des Knaben Wunderhorn (Pojan ihmetorvi) hän valitsi soman tekstin, joka kertoo lapsen silmin taivaan iloista: "Me tanssimme ja hyppelemme, pompimme ja laulelemme Pyhän Pietarin taivaassa katsellessa..." Tätä lystikästä menoa Mahler kuvailee mestarillisesti orkesterin riehakkaissa välisoitoissa.
Soolo-osuuden tulkitsi sopraano Camilla Nylund ihastuttavan ilmeikkäästi. Kauniin kuulaasti laulaen hän tavoitti tulkintaansa aitoa lapsenomaisuutta.
 

Camilla Nylund
 
V arsinaisena solistinumeronaan Nylund esitti Maurice Ravelin laulusarjan Shéhérazade. Erittäin aistikkaalla ja hienostuneella tulkinnallaan nuori taiteilija saavutti upean voiton, joka viittaa vaativiin tehtäviin maailman suurilla konsertti-ja oopperalavoilla.
Hänen upeasointinen äänensä kantoi vaivatta yli orkesterin forten, mutta taipui mainiosti myös herkkään ilmaisuun. Vaikka en olekaan ranskan kielen asiantuntija, uskallan sanoa, että laulajatar tavoitti ääneensä soinnin, joka hämmästyttävän aidosti kuulosti ranskalaiselta.
Jukka-Pekka Saraste ja Sinfonia Lahti saivat Ravelin partituurin sointivärit sädehtimään ja hehkumaan hurmaavasti.

Arto Sakari Korpinen
 
Tämän tiedoston teksti © Arto Sakari Korpinen
Jukka-Pekka Sarasteen kuva RSO:n nettisivuilta
Camilla Nylundin kuva Sinfonia Lahden nettisivuilta