ASK Pro Musica Classica • Arto Sakari Korpisen musiikkisivut    
Kritiikin valokeila • 29/2002
pääsivu

hakemisto 2002

Kuoroterveiset "Ameriikan raitilta"

Amerikan Laulajat
 
Warren Polston, johtaja
Marlene Sovran, johtaja
Pieter Sigmundt, johtaja
Diane Laamanen, piano

 

    Mozart, Beethoven, Pacius, Sibelius, Kuula, Kern, Ernesaks ym.

pääsivu

hakemisto 2002
A merikan Laulajat, Pohjois-Amerikassa toimivien suomalaisten mieskuorojen edustusjoukkue, vieraili yhdeksännellä Suomen-kiertueellaan myös Lahdessa. Isäntinä toimivat Lahden mieskuoro ja Lahden piirin sotaveteraanikuoro.
Maanantai-iltana Felix Krohn -salissa pidetyssä konsertissa vallitsi erittäin lämminhenkinen tunnelma. Monipuolisen ohjelman jänneväli ulottui Mozartista, Beethovenista ja Sibeliuksesta musikaalisäveliin, merimieslauluihin ja tangoihin.
Ennen kiertuettaan kuoro vietti muutaman päivän Oriveden opistolla hiomassa esityksiään. Ahkerointi tuottikin kaunista tulosta: kautta illan saatiin nauttia virkistävän elävistä sekä ehyen yksimielisistä tulkinnoista. Kokonaissointi kuulosti miellyttävän yhtenäiseltä, eikä sointupuhtaudessakaan ollut liiemmin valittamista. Parhaimmillaan sointi ylti jopa hivelevään kauneuteen.
 
I llan aloittivat juhlavasti Kanadan ja Yhdysvaltain kansallislaulut, O Canada ja The Star Spangled Banner. Näin viritettyä arvokasta tunnelmaa jatkoi oivasti varsinaisen ohjelman ensimmäinen numero, Beethovenin Jumalan kunnia luonnossa. Noudattamalla alttiisti kunniajohtajansa Warren Polstonin määrätietoisia viitteitä kuoron onnistui valaa tulkintaansa puhuttelevaa julistavuutta.
Mozartin Gloria in excelsis puolestaan helkkyi Jumalan kunniaa keveämmin rytmein ja kirkkaammin soinnein. Marlene Sovran johti näkemyksellisesti ja innoittuneesti esityksen, jota Diane Laamanen flyygelin ääressä taidokkaasti tuki.
Satuttavasti laulettiin myös Sibeliuksen Sydämeni laulu ja Kuulan On kaunis synnyinmaamme. Jälkimmäisen laulun johti tyylikkäin elein Pieter Sigmundt, jonka taidokasta käsialaa oli myös sen sovitus.
Mitch Leighin musikaali The Man of La Mancha, joka pohjautuu Cervantesin romaaniin Don Quixote, ei meillä Suomessa liene erityisen tunnettu, vaikka sitä on kuulemma esitetty Washingtonissa peräti 2329 kertaa ja Lontoossakin 253 kertaa! Varsin kivalta vaikutti siitä poimittu laulu I, Don Quixote, osaavina solisteina Henry Laamanen ja Erkki Kinos.
Sitäkin paremmin meillä tunnetaan Jerome Kernin musikaali Teatterilaiva. Sen ehkä kuolemattomimman sävelmän Ol'Man River on William Stickles pukenut mitä hienoimpaan mieskuoroasuun. Tämä tarjosi Amerikan Laulajille oivan tilaisuuden ladata tulkintaansa dramaattista voimaa, jota uhkui vaikuttavasti myös seuraavana kuultu negro spirituaali Go down, Moses.
 
K onsertin koskettavimpiin esityksiin kuului myös Martti Turusen sovittama kansansävelmä Iltalaulu. Tenori Erkki Kinos lauloi soolonsa miellyttävän eläytyvästi, tunteikkaasti ja kaunisäänisesti.
Kun varsinainen ohjelma oli päättynyt Ernesaksin laulun Hakkame, mehed, minema vaikuttavan jämäkkään tulkintaan, kutsuttiin lavalle mukaan yleisön joukossa istuneet lahtelaiset laulajaveljet. Näin muodostunut suurkuoro esitti ihastuttavan muhkein soinnein ja tunnekylläisesti Paciuksen Suomen laulun ja Sibeliuksen Finlandian.
Tilaisuuden päätteeksi lauloimme kaikki yhdessä Maamme-laulun.

Arto Sakari Korpinen
 
Tämän tiedoston teksti © Arto Sakari Korpinen