ASK Pro Musica Classica • Arto Sakari Korpisen musiikkisivut
 
Kritiikin valokeila • 15/2003
   


Valiokuoro Englannista

Reading Phoenix Choir
Ristinkirkossa 23.4.2003
 
Norman Morris, johtaja

 • William Byrd: Sing Joyfully
 • Claudio Monteverdi: Cantate Domino
 • Felix Mendelssohn: Kyrie eleison
 • Anton Bruckner: Os Justi
 • Gerald Finzi: My spirit sang all day
 • Giles Swayne: Benedictus
 • John Rutter: Cantate Domino
 • Bob Chilcott: God so loved the world
 • Ivan Erod: Viva la musica
  ym. 
ASK

Reading Phoenix Choir
 
Tuhkasta noussut Feeniks-lintu, muinaisten egyptiläisten tarulintu ja kuolemattomuuden vertauskuva, on lainannut nimensä englantilaiselle sekakuorolle, joka torstai-iltana esiintyi Ristinkirkossa.
 
Reading Phoenix Choir edusti kunniakkaasti maansa tunnetusti rikkaita ja tasokkaita kuoroperinteitä. Käsiohjelma tuskin liioitteli kertoessaan kuoron saavuttaneen "kadehdittavan maineen yhtenä Britannian johtavista amatööri-sekakuoroista". Niin nautittavia olivat sen ehyiksi hiotut, hallitut ja elävät esitykset, että ne itse asiassa hipoivat ammatillista tasoa.   
 
Kuoron kotipaikka, Thames-joen varrella sijaitseva ja asukasluvultaan noin puolitoista kertaa Lahtea suurempi Reading, tunnetaan paitsi maataloudellisena ja puutarhataloudellisena keskuksena myös yliopistokaupunkina. Senkin tiedon onnistuu The Wordsworth Encyclopedia mahduttamaan Readingista kertovaan kahdeksaan riviin, että kirjailija Oscar Wilde vietti siellä kaksi vuotta - vankilassa!
 

Norman Morris
 
Norman Morris, joka perusti kuoron 1969, toimii yhä sen taiteellisena johtajana. Muusikonuransa pianistina aloittanut Morris on sekä ilmeisen hyvä harjoitusmestari että laulajiaan taitavasti innostava kuoropäällikkö. Hän ei tyytynyt vain näyttämään tahtia, vaan maalaili persoonallisilla eleillään määrätietoisesti vaihtelevia tunnelmia ja veti laulajistostaan esille vaikuttavia tehoja.
 
Kuulija saattoi vain ihastella soinnin tasapainoista yhtenäisyyttä ja sointujen hivelevää puhtautta. Säkeitten muodonta oli kiitettävän luontevaa ja tyylikästä, niitten sävyttely herkän aistikasta. Voima-asteikossa riitti laajuutta hauraanherkistä pianissimoista sävähdyttävästi leikkaaviin fortissimoihin.
 
Ihailtavaa oli myös se, että kuoro hallitsi koko ohjelmansa ulkoa, vaikka monet teokset sisälsivät vaativia polyfonioita ja harmonioita. Kokonaisuuden kruunasi se laulamisen ilo, joka säteili alati laulajien kasvoilta ja heijastui kaikkiin esityksiin. Kaiken kaikkiaan upeata ja satuttavaa tulkintaa.
 
Yllättävän vähän erosivat tunnelmaltaan aluksi kuullut vanhojen mestareitten hengelliset teokset, vaikka niitten ajallinen jänneväli oli kolmen vuosisadan mittainen. Samaa harrasta ja syvällistä henkeä huokuivat niin renessanssisäveltäjien William Byrdin ja Claudio Monteverdin kuin myös  romantikkojen Felix Mendelssohnin ja Anton Brucknerin laulut.
 
Illan mielenkiintoisinta antia tarjosivat neljän englantilaissäveltäjän hengelliset luomukset 1900-luvulta. Niistä erikoisin, kauimmaksi perinteestä erkaantunut oli Giles Swaynen Benedictus teoksesta Missa Tiburtus. En voinut mitään sille, että sävelet nostattivat elävästi mieleeni vauhdikkaasti puuskuttavan ja pillillään ujeltavan höyryveturin. Sangen omalaatuinen oli myös laulun toinen jakso, Hosanna in excelsis, jammaavasti sätkyttelevine rytmeineen.
 
Gerald Finzin riemukkaassa laulussa My spirit sang all day saatiin nautiskella hienoista moderneista harmonioista. Uljaat fortissimot antoivat hohtoa John Rutterin sävellykselle Cantate Domino, kun taas herkän lempeät sävyt henkivät lumoavina Bob Chilcottin laulussa God so loved the world.
 
Ohjelman kevyemmästä loppupuolesta jäi mieleen Ivan Erodin säveltämä Viva la musica, perin lystikäs ja näppärästi sommiteltu sävelhokema. Kun laulussa toisteltiin yksinomaan otsikon kolmea sanaa,  sai musiikki eläköön-ylistystä kerrakseen. Ja sehän oli kaikille musiikinystäville hyvin mieleistä.


 
Arto Sakari Korpinen

 
PÄÄSIVU | HAKEMISTO 2003
 
Tämän tiedoston teksti © Arto Sakari Korpinen
Julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 25.4.2003
Kuvat, logo ja logotausta Reading Phoenix Choirin kotisivuilta