ASK Pro Musica Classica • Arto Sakari Korpisen musiikkisivut
 
Kritiikin valokeila • 23/2005
   


Venäläistä pohjalaisittain

Oulu Sinfonia
Sibeliustalossa 10.11.2005
 
Dmitri Slobodeniouk, kapellimestari
Kiril Kozlovsky, piano

  • Dmitri Shostakovitsh: Juhla-alkusoitto
  • Aleksandr Skrjabin: Pianokonsertto fis-molli
  • Pjotr Tshaikovski: Sinfonia nro 6 h-molli, Pateettinen

ASK

Oulu Sinfonia harjoittelemassa Sibeliustalossa

 

S amoihin aikoihin, kun Lahden sinfonikot viime torstaina valmistautuivat konserttiinsa Karlsruhen kaupungintalon Brahms-salissa Saksassa, valtasivat Sibeliustalon Oulun sinfonikot.
 
Tuomisinaan pohjalaiset tarjoilivat tuhdin annoksen venäläisyyttä. Täysin venäläisen ohjelman johti moskovalaissyntyinen Dmitri Slobodeniouk ja pianosolistina soitti Valko-Venäjältä lähtöisin oleva Kiril Kozlovsky, molemmat kylläkin Suomeen kotiutuneita.
 
Konsertti alkoi Dmitri Shostakovitshin Juhla-alkusoiton hyväntuulisin ja lennokkain sävelin, jatkui Skrjabinin romanttista kaihoa huokuvan pianokonserton parissa ja päättyi Tshaikovskin Pateettisen sinfonian traagisiin tunnelmiin.
 
Kiitettävän innoittunutta ja elävää oli Oulu Sinfonian musisointi kautta illan. Korva tavoitti aina välillä nautittavasti toteutettuja tuokioita. Eniten sävähdytti viulujen suihkina sinfonian nopeissa ja voimakkaissa vaiheissa.
 
Mutta melkoisesti oli silti jäänyt parantamisen varaa sekä tulkinnallisia hienouksia että soiton teknista puolta hiottaessa. Yhteissoitto ei ollut niin yksimielistä ja täsmällistä kuin olisi toivonut.
 
Soinnin tasapainottaminen kaipasi jatkuvasti huolellisempaa punnintaa: esimerkiksi puupuhaltimet tuppasivat hukkumaan jousistoon. Ja kun eivät hukkuneet, kuulosti säkeitten muodonta usein huolimattomalta ellei peräti epävarmalta.
 
Tämä ei kuitenkaan koske sooloklarinetistia, jonka kapellimestari ansaitusti nosti ylös kiittämään konsertin lopussa.
 

Dmitri Slobodeniouk ja Kiril Kozlovsky

 
O len kirjoittanut Slobodenioukista jo kolme kertaa aiemmin, kiitellyt hänen eittämätöntä lahjakkuuttaan sekä sulavia ja selkeän täsmällisiä viitteitään. Tällä kertaa en kuitenkaan ollut yhtä tyytyväinen.
 
Slobodenioukin pitäisi pysähtyä miettimään uudelleen eleittensä ilmaisevuutta ja tarkoituksenmukaisuutta. Tahtipuikon laajakaarinen, tuulimyllymäinen pyörittely on turhaa keikarointia ja vastaa huonosti musiikillisia tapahtumia. Sitä paitsi lyönnin tuiki tärkeä pohja katoaa.
 
Useita pianokilpailuja voittanut Kiril Kozlovsky soitti Skrjabinin konserton hallitusti ja aistikkaasti. Tulkinta kaipasi kuitenkin lisää kipinää. Parista äkillisestä tunteenpurkauksesta huolimatta esityksestä jäi kokonaisuutena laimeahko vaikutelma.
 
Turhaa teatraalisuutta oli käsien nostelu korkeuksiin fraasien päättyessä. Tässä suhteessa ei pidä ottaa mallia Olli Mustosesta.
 
K äsiohjelmaa selatessani ihmettelin sitä sitkeyttä, jolla oululaiset yhä vaalivat perätöntä väitettään, että heidän orkesterinsa on "maailman pohjoisin sinfoniaorkesteri". Pitäisihän heidän tietää, että paljon pohjoisempana, jäämeren rannalla, sijaitsee runsaan 300.000 asukkaan suurkaupunki: Murmansk!
 
Pistin tietokoneellani Googlen asialle, annoin sille haettaviksi sanat murmansk ja orchestra. Ja heti tärppäsi: ensimmäisen linkin otsikkona luki komeasti "Murmansk Philharmonic Orchestra"!
 
Kaupunginorkesterimme ovat viime vuosina kilvan kansainvälistäneet nimensä muuttamalla sen englantilaistyyppiseen muotoon ja saaneet sitten ansaitusti satikutia suomen kielen sääntöjen rikkomisesta: Tapiola Sinfonietta, Helsinki Filharmonia, Jyväskylä Sinfonia...
 
Oululaiset empivät pitkään ja liittyivät villitykseen vasta viime kesänä muuttamalla orkesterinsa nimen Oulu Sinfoniaksi.
 
Oulu Sinfonia ja Sinfonia Lahti - kumman nimi on suomalaisittain parempi? Monien mielestä niillä ei ole eroa, yhtä huonoja molemmat.
 
Olen toista mieltä. Sinfonia Lahti noudattaa jo ajat sitten vakiintunutta suomen kielen kaavaa, esimerkkeinä vaikkapa Hotelli Helsinki, Vakuutusyhtiö Suomi, Osuusliike Elanto.
 
Sinfonia Lahti onkin orkestereistamme ainoa, joka on kansainvälistänyt nimensä oikein!
 

Arto Sakari Korpinen


pääsivu | hakemisto 2005
 
Sinfonia Oulun ja Dmitri Slobodenioukin kuvat orkesterin nettisivuilta
 
Kiril Kozlovskyn kuva Fazerin konserttitoimiston nettisivuilta
 
Tämän tiedoston teksti © 2005 Arto Sakari Korpinen