-
logo
 
pääsivu
hakemistot
hakemisto 2007
 
main page
indexes
index 2007
Pro Musica Classica • Arto Sakari Korpisen musiikkisivut
 
Kritiikin valokeila • 13/2007
   

Kamu näyttelyoppaana
 

Sinfonia Lahti
Lahden Sibeliustalossa 13.9.2007
 
Okko Kamu, kapellimestari
Ida Falk Winland, sopraano

  • Robert Schumann: Julius Caesar, alkusoitto
  • Wolfgang Amadeus Mozart: Aarioista oopperoista Cosi fan tutte, Mitridate, ré di Ponto, Zaide ja Don Giovanni
  • Modest Musorgski – Sergei Gortshakov: Näyttelykuvia

 

Okko Kamu
 
V uonna 1969 ostin ensimmäisen autoni. Toinenkin merkittävä tapaus samaiselta vuodelta on jäänyt mieleeni: Okko Kamu voitti Berliinissä Herbert von Karajan -kapellimestarikilpailun.
 
Maailmanmestaruutta vastaava tapahtuma herätti huomiota kansan syvissäkin riveissä. Nuoresta muusikosta jopa veisteltiin kaskuja. Kerrottiin, että muuan oululaispoika oli Helsingissä käydessään poikennut oopperaan ja kysäissyt orkesteria johtaneelta kapellimestarilta: "Okko na Kamu?"
 
Kuluneella viikolla Kamu johti Sinfonia Lahtea ja ylti odotetusti mainioon taiteelliseen menestykseen. Tulkitsijana hän osoitti olevansa pikemminkin rauhallinen ja harkitseva eepikko kuin tulinen ja impulsiivinen dramaatikko.
 
Konsertin alkunumeroksi Kamu oli kaivanut esille niin harvinaisen sävellyksen, etten muista sitä koskaan ennen kuulleeni, en edes äänilevyltä.
 
Schumann aikoi säveltää oopperan Shakespearen näytelmän Julis Caesar pohjalta. Alkusoiton hän sai runsaassa viikossa puserretuksi, mutta siihen homma tyssäsi.
 
Jotenkin yksioikoiselta ja kulmikkaalta alkusoitto kokonaisuutena vaikutti. Ehkä säveltäjä on marssimaisen jyhkeällä musiikilla halunnut kuvata roomalaiskeisarin ylvästä luonnetta. Mutta toki sävellykseen sisältyy monia vaikuttavia tuokioita. Teosta hallitseva yksinkertainen motiivi muistuttaa hätkähdyttävästi Anton Brucknerin kolmannen sinfonian ensiosan pääteemaa.
 
Orkesterin hallitusta ja elävästä soitosta ei olisi mitenkään arvannut, että kysymyksessä oli sille outo teos.
 
M usorgskin pianosarjasta Näyttelykuvia tehdyistä lukemattomista orkesterisovituksista Ravelin versio hallitsee diktatorisesti maailman konserttisaleja. Olikin kiinnostavaa kuulla vaihteeksi venäläisen Sergei Gortshakovin kynänjälkeä.
 
Hänen sommitelmansa ei ole niin säihkyvä ja raffinoitu kuin Ravelin, mutta se miellytti suuresti omalla mullantuoksuisella tavallaan. Vasket olivat muhkeine sointeineen pääroolissa: ei liene kovinkaan tavallista, että orkesterissa soittaa kaksi tuubistia yhtaikaa. Itse asiassa sovitus oli kaikkine yksityiskohtineen niin vaikuttava, että saattoi hyvin kuvitella kuuntelevansa aitoa, alkuperäistä orkesteriteosta.
 
Teoksen aloittava Kävely soitettiin mielestäni liian reippaasti ja nopeasti. Niinpä kaivoin nuotit esille. Ja totta tosiaan: Musorgskin tempomerkintä on paitsi harvinaisen pitkä myös ristiriitainen ja siten moniselitteinen: Allegro giusto, nel modo russico, senza allegrezza, ma poco sostenuto (Tiukan nopeasti, venäläiseen tapaan, ilman hilpeyttä, mutta vähän pidätellen).
 
Niin tai näin rohkenen olla sitä mieltä, että kävely on kävelyä eikä juoksemista.
 
Sävelmaalauksen Vanha linna parissa koettiin illan satuttavimmat hetket. Okko Kamu valoi säveliin lumoavan, hämyisen tunnelman Ari Heinosen samettisen pehmeästi soineen trumpetin myötävaikutuksella. Esitys huipentui Kiovan porttien kuvaukseen maatajärisyttävän tehokkaasti.
 

Ida Falk Winland
 
N uori ruotsalainen sopraano Ida Falk Winland saavutti yleisön suuren suosion laulamalla neljä Mozartin ooppera-aariaa hurmaavan aistikkaasti. Aidosti hän eläytyi kunkin aarian sanalliseen sisältöön. Erityisen puhuttelevasti hän tulkitsi Zaide-oopperan aarian Ruhe sanft (Lepää rauhassa).
 
Laulajattaren äänimateriaali on erinomainen, joskin kaipaa vielä hiomista. Kirkkaasti ja notkeasti soiva ääni kantaa etenkin ylimmässä äänialassa poikkeuksellisen vahvana. Kun vielä musikaalisuutta ja tulkintatahtoakin tuntuu riittävän yllin kyllin, toivotamme hänelle suurta tulevaisuutta.
 
Arto Sakari Korpinen
 

Sinfonia Lahti (kuva: Seppo JJ Sirkka / Eastpress)
 

Okko Kamun kuva: Kaapo Kamu / Svensk Konsertdirektion AB
 
Ida Falk Winlandin kuva / Sveriges Radio
 
Tämän tiedoston teksti © 2007 Arto Sakari Korpinen