Pro Musica Classica
logo PRO MUSICA CLASSICA
Arto Sakari Korpisen musiikkisivut
Arto Sakari Korpinen's music pages

Pääsivu
Hakemistot
Valikoima
Nuo kriitikot!
Linkkisivu
Palaute

 
Main page
Indexes
Selection
Those critics!
Links page
In english
Feedback

 
Moninkertainen hupi
Curriculum vitae
 

Lopussa kiitos seisoi

 
Sinfonia Lahti
Lahden Sibeliustalossa 
4.2.2010
 
Hannu Lintu, kapellimestari
Radovan Vlatkovic, käyrätorvisolisti

 • Arnold Schönberg: Kamarisinfonia nro 2
 • Krzysztof Penderecki: Konsertto käyrätorvelle ja orkesterille, "Talvinen matka"
 • Pjotr Tshaikovski: Sinfonia nro 5 e-molli

 •  
  Kuulkaapas nyt, hyvät lapset! Kun ensin nielette kiltisti tohtori Schönbergin kalanmaksaöljyä ja vielä kulautatte kurkkuunne apteekkari Pendereckin yskänlääkettä, saatte ahmia mahan täydeltä suussa sulavia setä Tshaikovskin gourmet-herkkuja.

  Ja mehän tottelimme, me kuuliainen väki Sinfonia Lahden konsertissa. Niinpä saimmekin illan päätteeksi odotetun iki-ihanan palkintomme. Eikä kalanmaksaöljykään loppujen lopuksi maistunut järin kamalalta. Ja sekin oli myönnettävä, että nykyään osataan yskänlääkkeitten sekaan ujuttaa makuhermoja kutkuttelevia aromeja.

  Arnold Schönbergin 1906 alkanut toisen kamarisinfonian sävellystyö keskeytyi erinäisistä syistä, ja teos valmistui vasta 1939, kun säveltäjä jo täyttä häkää puuhaili Hannu Lintu12-säveljärjestelmänsä parissa. Silti myös atonaaliseen musiikkiin penseästi suhtautuva kuulija saattoi kokea nautinnon hetkiä, sillä sävelkielessä erottui selviä yhteyksiä Schönbergin 1899 säveltämään myöhäisromanttiseen mestariteokseen Kirkastettu yö.

  Kapellimestari Hannu Lintu teki orkestereineen alttiisti kaikkensa musiikin elävöittämiseksi. Vaikka tässä monin paikoin onnistuttiinkin, ei tasapaksun harmauden ja pitkäpiimäisyyden vaikutelmaa onnistuttu tyystin häivyttämään.

  1960-luvulla esiin nousseitten nuorten puolalaissäveltäjien kärkihahmoksi kirinyt Krzysztof Penderecki jätti ruhtinaan elkein varjoon vanhemman kollegansa Witold Lutoslawskin. Vaikka arvojärjestys sittemmin keikahtikin Lutoslawskin eduksi – ainakin minun näkökulmastani – ei sovi kieltää, että Pendereckillä riittää edelleen virtaa menestyksekkääseen sävellystyöhön.

  Radovan VlatkovicTätä todistaa myös hänen 75-vuotiaana 2008 säveltämänsä käyrätorvikonsertto, lisänimeltään Talvinen matka. Vaikka levottomasti asiasta toiseen hyppelehtivä sävellys vaikuttikin hajanaiselta, siitä eittämättä erottui lukuisia hienosti sommiteltuja yksityiskohtia, jotka miellyttivät korvaa tai herättivät muuten ihastusta.

  Konserton tulkitsi huikaisevan taiturillisesti yksi aikamme johtavista cornisteista, kroatialainen Radovan Vlatkovic, joka soitti myös sen kantaesityksen Bremenin filharmonikkojen kanssa säveltäjän johdolla.

  Vlatkovic puhalteli torveaan hurmaavan upeasti, sai sen soimaan korvia hivelevän lämpimänä ja muhkeana. Mutta hän osoitti, että cornolla on mahdollista soittaa myös äärimmäisen hiljaa ja herkästi. Vauhdikkaat kuvioinnit ja juoksutukset eivät liioin tuottaneet hänelle vähäisintäkään vaikeutta.

  Soittamassaan ylimääräisessä soolonumerossa Vlatkovic luullakseni toi tyhjentävästi esille käyrätorven kaikki keinovarat, nekin jotka mahdollisesti jäivät konsertossa hyödyntämättä.

  Vallitsevassa härkäviikkojen lumikylläisessä pakkassäässä olisi Pendereckin Talvisen matkan jatkoksi mitä mainioimmin sopinut Pjotr Tshaikovskin ensimmäinen sinfonia, lisänimeltään Talviunelmia.

  Mutta niin sopi Tshaikovskin mestarisinfonioihin kuuluva viitonenkin, sisältyyhän sen hitaaseen osaan kuuluisa käyrätorvisoolo. Kunniatehtävän tällä kertaa saanut Mia Kasper soitti taivaallisen melodian lumoavan herkästi ja aistikkaasti, kauniin soinnin torvestaan kirvoittaen.

  Rakastetun viidennen sinfonian tulkinta oli kaikkinensakin yhtä juhlaa. Ohjat tiukasti käsissään pitäen Hannu Lintu huolehti, että hienosti toteutetuista yksityiskohdista kasvoi sykähdyttävän uljas ja jäntevästi hallittu kokonaisuus. Bravo!

   
  Arto Sakari Korpinen
   

  Hakemisto 2010
  Teksti julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 6.2.2010
  Copyright © 2010 Arto Sakari Korpinen