Pro Musica Classica
logo PRO MUSICA CLASSICA
Arto Sakari Korpisen musiikkisivut
Arto Sakari Korpinen's music pages

Pääsivu
Hakemistot
Valikoima
Nuo kriitikot!
Linkkisivu
Palaute

 
Main page
Indexes
Selection
Those critics!
Links page
In english
Feedback

 
Moninkertainen hupi
Curriculum vitae
 

Sir Simonin jäljillä

 
Sinfonia Lahti
Lahden Sibeliustalossa 
25.11.2010
 
Santtu-Matias Rouvali, kapellimestari
Timo Korhonen, kitarasolisti

 • Kimmo Hakola: Kitarakonsertto (2008)
 • Béla Bartók: Tanssisarja
 • Maurice Ravel:Bolero

 •  


  Etteikö muka kukaan voi olla profeetta omalla maallaan? Viime vuosikymmeninä maailmalla menestyneet kapellimestarimme ovat osoittaneet, että vanha viisaus on enemmän tai vähemmän pötyä.

  Kapellimestarikomeetaksi nimetty Santtu-Matias Rouvali (kuva) todisti, että profeetaksi omalla maallaan voi kohota siinäkin tapauksessa, että profeetallinen ikä vasta siintelisi kaukaisessa tulevaisuudessa. Sinfonia Lahden konsertti Sibeliustalossa veti väkeä rutkasti tavallista enemmän ja päättyi Lahdesta lähtöisin olevan nuoren miehen (25) myrskyisään juhlintaan.

  Hyvin luontevasta ja varmasta työskentelystä päätellen Rouvali on kapellimestarina synnynnäinen lahjakkuus. Eipä siis ole ihme, että hänen kerrotaan jo nelivuotiaana koltiaisena tarranneen tahtipuikkoon ja johtaneen sukulaisorkesteria.

  Noinkohan Rouvali nousee Sir Simon Rattlen jalanjälkiä seuraten maailmanmaineeseen? Onhan heillä yhteinen tausta: molemmat ovat lyömäsoittajia!  Tähän asti on ollut tapana säveltää kitarakonsertot pienelle orkesterille kitaran hennon soinnin vuoksi. Kimmo Hakolan 2008 valmistunut suuri etten sanoisi mammuttimainen kitarakonsertto aukoo uusia uria: soittajistona on sinfoniaorkesteri paitsi runsaine puu- ja vaskipuhaltimineen myös monenlaisine lyömäsoittimineen.  Kestoakin teoksella on niin mittavasti, että se täytti yksinään konsertin koko alkuosan.

  Tietenkään homma ei olisi toiminut, ellei kitaran ääntä olisi vahvistettu sähköisesti. Vaikka se sinänsä kuulostikin varsin aidolta, ei musiikki maistunut puhtaalta luomulta.

  Mutta perin rattoisaa oli joka tapauksessa Hakolan konserton kuunteleminen. Valloittavassa musikanttisuudessaan ja vaihtelevuudessaan se piti mielenkiinnon vireillä: viime vuosisadan loppupuolella muodissa ollut kuivan teoreettinen sävellystapa loisti täydellisellä poissaolollaan.

  Timo Korhonen (kuva), jolle Hakola on konserttonsa omistanut, soitti soolo-osuuden suvereenin mestarin hallituin ja ilmaisuvoimaisin ottein. Erityisen koskettavaa hänen tulkintansa oli hitaassa osassa, jonka yhtenä teemana säveltäjä käyttää tunteikasta sefardijuutalaista sävelmää Adio Querida.

  Sähköistävästi johtanut Rouvali huolehti kiitettävän tarkasti solistin ja orkesterin yhteissoiton saumattomuudesta. Niinpä konsertto näyttäytyi erinomaisen edullisessa valaistuksessa, ja lavalle kutsuttu säveltäjä oli luullakseni hyvin tyytyväinen.  Béla Bartók sävelsi Tanssisarjansa vuonna 1923 Budan, Óbudan ja Pestin yhdistymisen 50-vuotisjuhliin. Vaikka teemat kuulostavatkin kansansävelmiltä, ne ovat tiettävästi säveltäjän omia luomuksia. Railakkaitten tanssien lomassa pilkahtelee viulujen soittamana ehkä sulokkain melodia, jonka Bartókin kynä on piirtänyt.

  Eipä ilmennyt valittamisen aihetta Tanssisarjankaan esityksessä. Innoittunut kapellimestari taikoi tulkintaan ihastuttavasti niin sointien säihkettä kuin rytmien vetävyyttäkin, ja orkesteri vastasi haasteeseen musisoimalla loistokkaan taiturillisesti.  

  Maurice Ravelin Bolero oli oiva valinta illan päätösnumeroksi, sillä se räjäytti pankin. Viitisentoista minuuttia kestävä crescendo alkoi äärimmäisen hiljaisesti sekä kasvatti tehokkaan tasaisesti voimaansa yhtä ja samaa melodiaa toistellen. 

  Ja siinä samassa, kun musiikki saavutti huikean, järisyttävän loppunsa, riemu repesi. Eikä suosionmyrskystä tahtonut tulla loppua.
   
   
  Arto Sakari Korpinen
   

  Hakemisto 2010
  Teksti julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 27.11.2010
  Copyright © 2010 Arto Sakari Korpinen

  Santtu-Matias Rouvalin kuva: Sinfonia Lahti / RamiToivonen
  Timo Korhosen kuva hänen kotisivultaan