Pro Musica Classica
logo PRO MUSICA CLASSICA
Arto Sakari Korpisen musiikkisivut
Arto Sakari Korpinen's music pages

Pääsivu
Hakemistot
Valikoima
Nuo kriitikot!
Linkkisivu
Palaute

 
Main page
Indexes
Selection
Those critics!
Links page
In english
Feedback

 
Moninkertainen hupi
Curriculum vitae
 
Babyloniasta tuntureille


Sinfonia Lahti
Lahden Sibeliustalossa
26.9.2013
 
Giancarlo Rizzi, kapellimestari
Anastasia Injushina, pianosolisti

 • Giuseppe Verdi: Alkusoitto oopperasta Nabucco
 • Edvard Grieg: Pianokonsertto
 • Georges Bizet: Sinfonia
 • Vasta parisen viikkoa sitten nautiskelimme Sibeliuksen sävelin itämaisista tunnelmista kuningas Belsazarin pidoissa. Ja jälleen Sinfonia Lahti vei meidät muinaiseen Babyloniaan, nyt Verdin sävelin, kohteena 586 e.Kr. heprealaiset kukistanut kuningas Nebukadnessar – italiaksi Nabucodonosor, "tuttavallisesti" Nabucco.

  On suoranainen ihme, ettei Sinfonia Lahti ole koskaan aiemmin soittanut Verdin Nabucco-oopperan komeaa alkusoittoa, vallankin kun sen keskeinen sävelmä on heprealaisten orjien kuoro Va pensiero, suomalaistenkin kuorojen suursuosikki.  Varmasti piti ohjat hallinnassaan nuori kapellimestari, italialaissyntyinen mutta Suomessa pitkään opiskellut Giancarlo Rizzi. Hänen Nabucco-tulkintansa tempasi välittömästi mukaansa, ja orkesteri toteutti hänen näkemyksensä vaikuttavasti musiikin niin iskevän voimakkaissa kuin herkän tunteellisissakin vaiheissa.

  Rizzin johtaminen oli kautta illan ihailtavan intomielistä ja määrätietoista. Ilo silmälle olivat hänen tarkoituksenmukaiset, luontevat ja selkeät viitteensä.

  Niin ilmaisurikkaassa valaistuksessa toivat Rizzi ja Sinfonia Lahti esille Bizet'n 17-vuotiaana säveltämän sinfonian, että se ensimmäisen kerran onnistui minut lumoamaan. Vaikkei sen sävelissä vaistoakaan enteitä Carmen-oopperan neroudesta, on tarjolla kuitenkin tyylikäs kokonaisuus vetävää soitantoa Schubertin ja Schumannin hengessä – mainitakseni pari mieleen juolahtanutta esikuvaa.  Opinnot vetivät Suomeen myös venäläissyntyisen Anastasia Injushinan. Hänen aistikas ja sympaattinen tulkintansa Griegin pianokonsertosta toi tihkusateeseen raikkaan keväisen tuulahduksen vuonoilta ja tuntureilta.

   
  Arto Sakari Korpinen

  Hakemisto 2013
  Hakemisto 2012
  Kaikki hakemistot

  Giancarlo Rizzin kuva hänen kotisivultaan
  Anastasia Injushinan kuva hänen kotisivultaan

  Teksti julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 28.9.2013
  Copyright © Arto Sakari Korpinen 2013