Pro Musica Classica
logo PRO MUSICA CLASSICA
Arto Sakari Korpisen musiikkisivut
Arto Sakari Korpinen's music pages

Pääsivu
Hakemistot
Valikoima
Nuo kriitikot!
Linkkisivu
Palaute

 
Main page
Indexes
Selection
Those critics!
Links page
In english
Feedback

 
Moninkertainen hupi
Curriculum vitae
 
Burbankista Böömiin


Sinfonia Lahti
Lahden Sibeliustalossa
20.2.2014
 
Stefan Solyom, kapellimestari
Lisa Smirnova, pianosolisti

 • Albert Schnelzer: A Freak in Burbank (2007) (Suomen-ensiesitys)
 • Wolfgang Amadeus Mozart: Pianokonsertto d-molli KV466
 • Antonín Dvořák: Sinfonia nro 7 d-molli

 • Stefan Solyom

  Konsertin aluksi ruotsalainen Stefan Solyom johti maanmiehensä Albert Schnelzerin 2007 valmistuneen sävellyksen A Freak in Burbank.

  Kuka kumman friikki ja missä ihmeen Burbankissa?

  Kysymyksessä on amerikkalainen elokuvaohjaaja Tim Burton, jonka ihailijoihin säveltäjä lukeutuu. Ja aivan Hollywoodin kyljessä sijaitseva Burbank on Burtonin syntymäkaupunki.

  Albert SchnelzerA Freak in Burbank ei ole yleiseen tapaan jäänyt kantaesityksen jälkeen hyllylle pölyttymään. Se pääsi 2010 esille jopa Lontoon Proms-konsertissa suuren menestyksen saavuttaen.

  Sävellyksessä onkin vaikeasti selitettävää persoonallista voimaa, jolla se erottuu valtavirrasta. Erityisesti pidin omaperäisiltä kuulostaneista harmonioista ja värikkäästä orkestroinnista.

  Paukkutehoilla leikittelevä ja säksättelevästi etenevä musiikki loi mielikuvan raskaasta höyryveturista vetämässä tavarajunaa preerialla: muistui mieleen Artur Honeggerin sävelruno Pacific 231.

  Jos sen sijaan tulkitsee musiikin Mr Burtonin luonnekuvaksi, hän on räiskähtelevän temperamentikas persoona ja levoton sielu, joka toki rauhoittuu puolimatkassa hetkeksi herkistelemään.

  Stefan Solyom oli ilmeisen tyytyväinen Sinfonia Lahden taidokkaaseen ja elävään tulkintaan. Ja niin olimme me kuulijatkin.

  Thomas Dausgaardin johtaman Svenska Kammarorkesternin loistavan Proms-tulkinnan voi kuunnella YouTubessa. Linkki löytyy helposti, säveltäjän nimi Googlen hakuun riittää. Musiikkia edeltää viitisen minuuttia kestävä esittely haastatteluineen.

  ● Nettilukijoille tässä valmis linkki:
  http://www.youtube.com/watch?v=DEejosd8KFY

  Illan pianosolisti, Moskovassa varttunut Lisa Smirnova, on runsaat kaksi vuosikymmentä asunut Itävallassa. Intohimoisena matkailijana hän on käynyt yli 60 maassa, suurimpana rakkautena Intia. Sinne hän on jopa ryhtynyt järjestämään matkoja "Intian unelmia" tarjoten.
   
  Erinomaisessa kunnossa hän on silti ehtinyt pitämään soittokuntonsa. Wolfgang Amadeus Mozartin pianokonsertoista romanttisin, d-molli-konsertto KV 466, soi mitä nautittavimmin. Erityisesti ihastelin hänen tulkintansa henkevyyttä ja lämpöä. Miten lempeän aistikkaasti hän muotoilikaan Romance-osan sulokkaan sävelmän. Finaalin vauhdikkaassa menossa hänen suvereeni taituruutensa pääsi oikeuksiinsa.

  Niin ihastuneita olimme Smirnovan soittoon, ettemme päästäneet häntä lavalta ilman ylimääräistä numeroa. Saimme kuulla Petrarcan sonetin nro 104 Franz Lisztin kokoelmasta Vaellusvuosilta II: Italiassa. Tulkinta hurmasi sekä sävykkäällä runollisuudellaan että kimmeltävällä taituruudellaan.


  Lisa Smirnova

  Konsertin päätteeksi Antonín Dvořákin seitsemäs sinfonia vei kuulijat Böömin tunnelmiin. Jos kaksi ensimmäistä osaa jäivätkin hieman tasapaksuiksi, tehosivat kaksi viimeistä sitäkin paremmin. Käsiohjelmasta pois unohtunut scherzo keinahteli mukaansa tempaavasti, ja finaali eteni hienosti uljaaseen huipennukseensa.

   
  Arto Sakari Korpinen

  Hakemisto 2014

  Hakemisto 2013

  Kaikki hakemistot


  Stefan Solyomin kuva: Brita Nordholm
  Anders Schnelzerin kuva: Hans Lindén
  Lisa Smirnovan kuva: Joyce Rohrmoser


  Teksti julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 22.2.2014
  Copyright © Arto Sakari Korpinen 2014