Pro Musica Classica
logo PRO MUSICA CLASSICA
Arto Sakari Korpisen musiikkisivut
Arto Sakari Korpinen's music pages

Pääsivu
Hakemistot
Valikoima
Nuo kriitikot!
Linkkisivu
Palaute

 
Main page
Indexes
Selection
Those critics!
Links page
In english
Feedback

 
Moninkertainen hupi
Curriculum vitae
 
Beethoven x 3


Sinfonia Lahti
Lahden Sibeliustalossa
24.4.2014
 
Jaakko Kuusisto, kapellimestari
Paavali Jumppanen, pianosolisti

 • Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 1 C-duuri
 • Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 4 G-duuri
 • Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 3 c-molli

 • Paavali Jumppanen

  En ollut torstai-iltana Sibeliustaloa kohti astellessa kovinkaan innoissani. Tuntui jotenkin tylsältä joutua kuuntelemaan peräjälkeen kolme pitkää pianokonserttoa, jotka vielä ovat kaikki yhden ja saman säveltäjän kynästä lähteneitä.

  Eivätkä Ludwig van Beethovenin konsertot sitä paitsi edes eroa toisistaan niin suuresti kuin illan "pääurakoitsija", pianisti Paavali Jumppanen, antoi Etlarin haastattelussa (24.4.) ymmärtää. Ne kaikki ovat tyylillisesti niin aitoa Beethovenia, että säveltäjästä tuskin voi erehtyä.

  Mutta kun Jumppanen ja Jaakko Kuusiston johtama Sinfonia Lahti pääsivät vauhtiin, tempasi ykköskonserton ensiosan lennokas tulkinta välittömästi mukaansa, ja vastenhankaiset aatokseni luettelonomaista konsertointia kohtaan sulivat nopeasti kuin kuluneen talven lumet.

  Paavali Jumppanen osoitti olevansa kansainvälisen tason suvereeni mestari niin musiikin henkevänä tulkitsijana kuin kosketukselliset hienoudet ihailtavasti hallitsevana taiturinakin. Musiikillisten ajatusten mitä luonnollisin ja selkein muotoilu aateloi hänen hienon taiteilijaprofiilinsa.

  Konsertot suorastaan tulvivat hurmaavasti toteutettuja yksityiskohtia. Ykköskonsertosta jäi erityisesti mieleen vauhdikkaan finaalin lystikäs kolmas teema, joka hätkähdyttävästi vaikuttaa 1900-luvun rytmimusiikilta. Kaikki muutkin nopeat osat korvaan tarttuvine teemoineen ja kimmeltävine sävelketjuineen soivat nautittavan eloisina ja ilmeikkäinä.

  Vastakohtaisuudessaan jännittävän dramaattinen solistin ja orkesterin vuoropuhelu neloskonserton hitaassa osassa toteutui todella vaikuttavasti. Mutta ehkä vielä enemmän puhutteli sittenkin kolmoskonserton hitaan osan herkkä ja syvällinen tulkinta. Jumppanen osoitti olevansa armoitettu hiljaisten sävytysten taitaja.

  Yhteistyö virkeästi musisoineen Sinfonia Lahden kanssa sujui kaikin puolin erinomaisesti eikä vähiten Jaakko Kuusiston ansiosta. Sinfonia Lahden entinen konserttimestari on kehittynyt kapellimestarina pitkin askelin. Hänen otteissaan on paitsi kokemuksen tuomaa varmuutta myös uutta luovaa näkemyksellisyyttä. Niinpä hänen energisesti johtamansa orkesteri ei jäänyt pelkäksi pianistin säestäjäksi, mutta ei silti erehtynyt hetkeksikään tätä peittoamaan.


  Jaakko Kuusisto

  Illasta sukeutui mahtava triumfi: konsertin päättänyt kolmoskonserton sävähdyttävä loppuriuhtaisu nostatti pitkällisen suosiomyrskyn.


   
  Arto Sakari Korpinen

  Hakemisto 2014

  Hakemisto 2013

  Kaikki hakemistot


  Teksti julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 26.4.2014
  Copyright © Arto Sakari Korpinen 2014