Pro Musica Classica
logo PRO MUSICA CLASSICA
Arto Sakari Korpisen musiikkisivut
Arto Sakari Korpinen's music pages

Pääsivu
Hakemistot
Valikoima
Nuo kriitikot!
Linkkisivu
Palaute

 
Main page
Indexes
Selection
Those critics!
Links page
In english
Feedback

 
Moninkertainen hupi
Curriculum vitae
 

Armoitettu pianisti


Sinfonia Lahti
Lahden Sibeliustalossa
19.3.2015
 
Okko Kamu, kapellimestari
Johannes Piirto, pianosolisti

  • Claude Debussy: Pieni sarja (orkestrointi: Henri Büsser)
  • Sergei Prokofjev: Pianokonsertto nro 2 g-molli
  • Aulis Sallinen : Sinfonia nro 3

Joillakin pianisteilla – tosin äärimmäisen harvoilla – on soittamisen taito hyppysissään jo synnyinlahjana, eivätkä he kaipaa apua Carl Czernyn ja kumppaneitten kyhäämiltä etydeiltä.

Näihin armoitettuihin kuuluu illan solisti, vasta 21-vuotias Johannes Piirto. Hän soitti Sergei Prokofjevin huippuvaikean toisen pianokonserton häikäisevän taiturillisesti, suvereenin mestarin vaivattomin ja varmoin ottein.

Johannes Piirto

Vain vajaat kolme minuuttia kestävä vauhdikkaasti suihkiva scherzo pistää kaikessa lyhykäisyydessäänkin sormitekniikan todelliseen tulikokeeseen. Pianisti selvitti sen liput liehuen kuten myös tyystin toisenlaiset vaikeudet, jotka hän kohtasi jykevien sointumassojen tiimellyksessä. Näissä hänen temperamentikkuutensa pääsi ihailtavasti oikeuksiinsa.

Mutta soittamisen helppous ole tehnyt Piirrosta pintaliitäjää, tulkinta oli syvällistä ja kypsää kauttaaltaankin, mutta erityisesti konserton hiljaisissa ja levollisissa vaiheissa.

Huikea taituruusnäyttö konserton sävähdyttävässä loppuriuhtaisussa nostatti ilmoille bravo-huudoin ja tömistyksin vahvistetun suosionmyrskyn. Ylimääräisenä kuultiin persoonallisesti tulkittu Frédéric Chopinin masurkka g-molli op. 67/2, yksi säveltäjän helpoimmista pikkukappaleista. Taituruuden esittelyksi riitti Prokofjev.

Okko Kamu

Ratsumies, Punainen viiva, Kuningas lähtee Ranskaan... Tänä vuonna 80 vuotta täyttävä Aulis Sallinen on leimautunut
vahvasti oopperasäveltäjäksi. Onkin päässyt melkein unohtumaan, että hän on myös yksi aikamme merkittävimpiä sinfonikkoja.

Niinpä oli mieluisaa, että Okko Kamu ja Sinfonia Lahti nyt esittivät Sallisen kolmannen sinfonian, jossa säveltäjän vahvasti personallinen sävelkieli on hyvin esillä. Kaikesta kuuli ja näki että teos on yhä läheinen Kamulle, joka 1975 johti sekä sen kantaesityksen että upean levytyksen (RSO, BIS). Lahden sinfonikot toteuttivat alttiisti hänen määrätietoiset näkemyksensä.


Arto Sakari Korpinen

Sinfonia Lahti


Hakemisto 2015

Hakemisto 2014

Hakemisto 2013

Kaikki hakemistot

Lau
Johannes Piirron kuva: Sonia Meltti
Okko Kamun kuva: Kaapo Kamu
Sinfonia Lahden kuva: Markus Henttonen


Teksti julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 21.3.2015
Copyright © Arto Sakari Korpinen 2015