Pro Musica Classica
logo PRO MUSICA CLASSICA
Arto Sakari Korpisen musiikkisivut
Arto Sakari Korpinen's music pages

Pääsivu
Hakemistot
Valikoima
Nuo kriitikot!
Linkkisivu
Palaute

 
Main page
Indexes
Selection
Those critics!
Links page
In english
Feedback

 
Moninkertainen hupi
Curriculum vitae
 

Veni, vidi, vici


Sinfonia Lahti
Lahden Sibeliustalossa
16.4.2015

Julian Rachlin, kapellimestari ja viulusolisti

  • Wolfgang Amadeus Mozart: Alkusoitto oopperasta Figaron häät
  • Felix Mendelssohn: Viulukonsertto e-molli
  • Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 7 A-duuri
Veni, vidi, vici – tulin, näin, voitin – huudahti Gaius Julius Caesar tyrmättyään kuningas Farnakeen joukot.

Nämä sanat voisi toistaa hänen kaimansa Julian Rachlin vierailtuaan menestyksekkäästi Sinfonia Lahden konsertissa, toki hieman muutettuina: tulin, johdin, soitin, voitin!

Julian Rachlin

Koko konsertti oli yhtä säkenöivän musisoinnin riemujuhlaa. Maailmankuulu viulutaituri osoitti olevansa myös kapellimestarina armoitettu lahjakkuus suuren tulevaisuuden kynnyksellä.

Mutta vielä on aika hioa johtamistaitoja pienten orkestereitten kanssa ennen astumista niitten huippuorkestereitten johtajankorokkeille, joitten viulusolistina hän on ehtimiseen musisoinut. Wienin filharmonikkojen solistina hän esiintyi jo 14-vuotiaana 1988 voitettuaan Eurovision vuoden nuori muusikko -kilpailun!

Konsertin ohjelma oli klassisen musiikin ystävien toiveunien täyttymys. Tutut suosikkiteokset kokivat Rachlinin näkemyksellisessä käsittelyssä uudelleensyntymisen.

Mozartin Figaron häät -oopperan alkusoiton säihkyvän vauhdikas tulkinta kohotti tunnelman oitis kattoon. Kyllähän Rachlinin hyvin aktiivinen ja persoonallinen johtamistapa saattoi hetkittäin vaikuttaa niin sanotulta tahtipuikkobaletilta, mutta ei missään nimessä häiritsevästi.

Mendelssohnin e-molli-viulukonserton lennokas mutta toisaalta myös tunneherkkä tulkinta osoitti, ettei Rachlinin puuhastelu tahtipuikon parissa ole vienyt terää hänen mestaruudeltaan viulistina.

Beethovenin seitsemäs sinfonia, jota Weber luonnehti neron hurjasteluksi, sai sekin Rachlinilta ja kautta illan loistokkaasti musisoineilta Lahden sinfonikoilta upean tulkinnan, joka piti joka hetki tiukasti vallassaan.


Arto Sakari Korpinen
Hakemisto 2015

Hakemisto 2014

Hakemisto 2013

Kaikki hakemistot


Lau
Julian Rachlinin kuva: Julia Webley
Sinfonia Lahden kuva: Markus Henttonen


Teksti julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 18.4.2015
Copyright © Arto Sakari Korpinen 2015