Päähakemisto Kritiikin valokeila 1995 - hakemisto Tietoja

Arto Sakari Korpinen: Kritiikin valokeila 1995/1

Peribrittiläisen kapellimestarin innostus
tarttui illan esiintyjiin

Roy Goodman

Enpä muista, että olisin koskaan aiemmin nähnyt kapellimestarin esiintyvän konsertissa tahtipuikko hampaissaan.
Torstai-iltana tämä erikoisuus koettiin Haydnin oratorion Luominen esityksessä. Valtaosan ajasta tahtipuikko toki piirteli sulavia kuvioitaan kapellimestari Roy Goodmanin taitavassa kädessä. Mutta niiksi tuokioiksi, jolloin Goodman säesti cembalolla solistien resitatiiveja, hän parkkeerasi puikon mutkattomasti hampaisiinsa. Ja yhtä salamannopeasti hän sitten nappasi sen takaisin hyppysiinsä.
Kerrassaan käytännöllinen temppu, jos kohta ensi kerran nähtynä myös sangen huvittava!
Roy Goodmanin näppärä taito käytellä cembaloa improvisatorisen koristelevasti herätti sinänsä kunnioitusta, sillä hänen varsinainen oma soittimensa on viulu - käsiohjelman mukaan hän on vieraillut konserttimestarina yli kahdessakymmenessä eurooppalaisessa barokkiyhtyeessä.
Peribrittiläistä tarmokkuutta pursuileva Goodman piti huolen siitä, ettei suurteoksen kaksi tuntia kestänyt esitys päässyt hetkeksikään lopahtamaan tyhjäkäynnille. Tartuttamalla aidon innostuksensa illan kaikkiin esiintyjiin hän sai aikaan elävän ja lämminhenkisen tulkinnan, joka piti kuulijan vallassaan ensimmäisestä tahdista viimeiseen.
Ihailtavan selkeillä ja täsmällisillä viitteillään kapellimestari sekä ilmensi tehokkaasti näkemyksellisen tulkintansa monet mielenkiintoiset yksityiskohdat että piti esityksen tiukasti koossa.
Lahden kaupunginorkesteri musisoi kautta illan nautittavan hallitusti. Niin hienostuneita sävyjä kuin jousisto tavoittikin sointiinsa tekee kuitenkin mieli lausua erityinen kiitos soolohuilistille ja -oboistille heidän korviahivelevän kauniista puhalluksistaan.

Arto Sakari Korpinen

Roy Goodman johti Haydnin Luomisen Lahden kaupunginorkesterin konsertissa 6.4.1995. Esityksessä avusti Dominante-kuoro ja solisteina lauloivat Bodil Arnesen, Tom Nyman ja Heikki Orama.


Tämän tiedoston teksti
copyright © 1995
Arto Sakari Korpinen
ASK

Päähakemisto Kritiikin valokeila 1995 - hakemisto Tietoja