Päähakemisto Kritiikin valokeila 1995 - hakemisto Tietoja

Arto Sakari Korpinen: Kritiikin valokeila 1995/2


Tulisieluinen kapellimestari
matkalla mestaruuteen

Joseph Swensen

Alunperin viulutaiturina mainetta saavuttanut Joseph Swensen (s. 1960) on vaihtanut jousensa tahtipuikkoon. Tätä nykyä hän toimii paitsi Tukholman kamariorkesterin myös Lahden kaupunginorkesterin päävierailijana. Jotkut pitävät häntä yhtenä lupaavimmista ja kiinnostavimmista nuoren polven kapellimestareista.
Mielestäni hän on kuitenkin johtanut Lahdessa hieman epätasaisesti: kiistattomien voittojen ohella on koettu myös vähemmän onnistuneita tulkintoja. Energisyyttä ja temperamenttia ei Swenseniltä ole kuitenkaan koskaan puuttunut.
Muistelmateoksessaan My Own Trumpet (1973) englantilainen kapellimestari Adrian Boult kirjoitti Sergei Prokofjevin viidennestä sinfoniasta:
"Se on ilmeisesti erittäin merkittävä teos. Mutta olin aika huolestunut huomatessani, miten helpolta ja miellyttävältä se minusta vaikutti ensi kuulemalta."
Tuskinpa Boult sentään tarkoitti, että vuosisatamme musiikin pitäisi olla vaikeatajuista ja korvia raastavaa. Ilmeisesti hän vain pelkäsi, että sinfonia osoittautuisi ajan mittaan sovinnaiseksi ja yleisöä kosiskelevaksi.
Tämä pelko on osoittautunut turhaksi, viides sinfonia on vakiinnuttanut asemansa yhtenä Prokojevin mestarillisimmista luomuksista. Vuolaassa melodisuudessaan se kieltämättä on kuuntelijaystävällinen teos, mutta helppohintaisuutta ei siinä silti ole nimeksikään.
Swensen johti Prokofjevin viidennen sinfonian tulisieluisesti. Hän valoi tulkintaan verevyyttä ja hehkua, otti musiikin huippukohdista tehot irti sävähdyttävästi ja sai nopeitten tuokioitten rytmit sykkimään sykähdyttävän elävinä. Eikä Lahden kaupunginorkesterin oiva soittokunto pettänyt, musisointi oli kauttaaltaan erittäin täsmällistä ja yksimielistä.
Mutta niin paljon hyvää kuin esityksessä olikin, ei kokonaisuus vaikuttanut valmiilta. Musiikillisten ajatusten muotoilussa ja karakterisoinnissa jäätiin puolitiehen, ja musiikin punaisen lanka eli se tärkein sanottava pääsi monasti katoamaan sävelmassojen mahtaviin vyöryihin.
Hienossa partituurissa siis riittää Swensenille vielä mietittävää ja kypsyteltävää, ennenkuin hänen tulkintansa yltää mestareitten tasolle. Toki esitys tällaisenakin tavoitti yleisön, sai sen juhlimaan orkesteria ja kapellimestaria pitkään.
Pjotr Tshaikovskin viidennen sinfonian näkemyksellisenä tulkkina Joseph Swensen sen sijaan ylti mestarilliseen suoritukseen. Niinpä esitys tulee jäämään aikakirjoihin yhtenä Lahden sinfonikkojen loistokkaimmista Tshaikovski-tulkinnoista kautta aikojen.
Jo sinfonian jännitteinen, sisäistä voimaa uhkunut andante-johdanto antoi aavistaa, että yleisö saisi kokea poikkeuksellisen vahvan elämyksen. Upeasti toteutettuja yksityiskohtia ja tehokkaasti rakennettuja huipennuksia, mutta myös aitoa herkkyyttä ja lämpöä - tätä kaikkea sisälsi tämä esitys, jonka kruunasi huikean sähköisesti soitettu finaali.

Arto Sakari Korpinen

Joseph Swensen johti Lahden kaupunginorkesteria 21.9.1995 ja 28.9.1995.


Tämän tiedoston teksti
copyright © 1995
Arto Sakari Korpinen
ASK

Päähakemisto Kritiikin valokeila 1995 - hakemisto Tietoja