Päähakemisto Kritiikin valokeila 1996 - hakemisto Tietoja

Arto Sakari Korpinen: Kritiikin valokeila 1996/16

Pietarin shamaanin hengen paloa

Grigori Sokolov

Vieraillessaan Lahden kaupunginorkesterin solistina Pietarin shamaani Grigori Sokolov häikäisi ja hurmasi kuulijansa mestarillisella taiteellaan. Hänen näkemyksellistä ja syvällistä tulkintaansa Frédéric Chopinin e-molli-pianokonsertosta tuskin pystyy kukaan muu pianisti ylittämään.
Uskomattomassa täydellisyydessään Sokolovin soitto hipoi inhimillisen suorituskyvyn rajoja - jopa siinä määrin, että tulkintaa olisi saattanut pitää tietyssä mielessä epäinhimillisenä, ellei se olisi huokunut niin aidosti ja satuttavasti sekä hengen paloa että tunteen lämpöä.
Nöyryytensä musiikin edessä Sokolov osoittaa asettamalla huikean taituruutensa jäännöksettömästi sävelten sisäisten arvojen palvelukseen. Ulkonainen koreilu on hänen taiteelleen täysin vierasta.
Soittoonsa intensiivisesti eläytyvä pianisti ei erehdy tyhjäkäynnille edes siunaaman hetkeksi. Jokaisen sävelen hän punnitsee kuin kultavaa'alla, muotoilee säkeet äärimmäisen luonnollisesti ja musikaalisesti sekä hahmottaa musiikin suuret muodot näkijän varmalla vaistolla.
Armoitettu pianon titaani oli tällä kerralla ensi sijaisesti poeta laureatus, herkkävireinen pianon runoilija, jos kohta muistuttikin eräissä konserton käänteissä kuulijoita myös tulivuorimaisesti purkautuvasta temperamentistaan ja voimastaan.
Hitaaseen osaan Sokolov loihti tiiviin tunnelman. On vaikeata kuvitella, että näitä ylimaallista kauneutta henkiviä sävelten kuvioita ja kaarroksia voisi soittaa enää henkevämmin ja aistikkaammin.
Edellisellä viikolla Jenö Jandón käsittelyssä oudon vaimeasti ja sävyttömästi soinut flyygeli heräsi Sokolovin soittaessa uuteen eloon. Herkällä kosketuksellaan tämä kirvoitti sen uumenista ihastuttavan nyanssien kirjon: diskantti säihkyi ja kimmelsi, bassossa riitti ytyä, täyteläisyyttä ja syvyyttä.

Arto Sakari Korpinen

Grigori Sokolov soitti Lahden kaupunginorkesterin solistina 15.2.1996, kapellimestarina Pertti Pekkanen.


Tämän tiedoston teksti
copyright © 1996
Arto Sakari Korpinen
ASK

Päähakemisto Kritiikin valokeila 1996 - hakemisto Tietoja